Reine Barkered, en av fyra svenskar som tävlar på Freeride World Tour. Foto: TT Nyhetsbyrån

Freeride World Tour blir en del av Fis – Reine Barkered: ”Ambivalent till beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan blev det klart att Freeride World Tour blir en del av internationella skidförbundet Fis.

Ett besked som tas emot med blandade känslor hos de svenska stjärnorna.

– Jag är lite ambivalent till beslutet, säger Reine Barkered till SVT Sport.

Sammanslagningen sker redan kommande säsong och första stoppet körs i Kicking Horse, Kanada, 13-18 januari. Reine Barkered, 40, är en av de mest rutinerade svenskarna på touren.

– Å ena sidan så finns det rädsla bland atleter att ”själen” i sporten ska dö och att det blir för toppstyrt av FIS och människor utan större kunskap av formatet. FWT har alltid varit åkarstyrt där ett åkarråd har bestämt regler och format. Men det hoppas vi ju ska gå att hålla i, säger Reine Barkered och fortsätter:

– Samtidigt så går det inte att underskatta vilken legitimitet, professionalism och räckvidd som FIS medför, vilket skulle kunna innebära en förbättring för utövarna rent ekonomiskt. Även om det varit väldigt bra på FWT på de här fronterna redan innan.

Max Palm, som blev historisk förra säsongen när han satte en dubbel bakåtvolt och vann stoppet i Baqueira Beret, Spanien, är tveksam till sammanslagningen.

– Jag vet inte riktigt så mycket om Fis än. Det kan vara lika bra som det kan vara dåligt, så vi får se helt enkelt, säger Max Palm.

SE MER: Fis slår sig samman med Freeride World Tour – se freeridern Max Palm slå till med en dubbel backflip

Så funkar friåkning

  • Friåkning är en bedömningssport där man får poäng utifrån linjeval, flyt och fart, hur höga hopp man gör, hur man kontrollerar åket och även vilken teknik man använder.
  • Man kan tävla i både snowboard och skidor. Damer och herrar tävlar separat men på samma berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.