Freeski-talangen Jennie-Lee Burmansson avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

Jennie-Lee Burmansson avslutade karriären i fjol – vann SM-guld i big air

Uppdaterad
Publicerad

Jennie-Lee Burmansson avslutade karriären i höstas.

Men i helgen var 20-åringen tillbaka och vann SM-guld i big air.

– Det var ett spontant infall, ingen tävlingscomeback, säger hon till SVT Sport.

I strålande sol i Sälen bärgade Jennie-Lee Burmansson SM-guldet i big air under lördagen. Hon vann före Tova Staal och Estrid Fahlen.

– Jag har inte hoppat något i vinter så grejerna jag gjorde satt lite i ryggmärgen. Det var kul att få damma av dem. Jag körde bara på känsla, säger Jennie-Lee Burmansson.

2018 blev Burmansson Sveriges yngsta vinteridrottare i ett OS när hon 15 år gammal deltog i mästerskapet i Pyeongchang. I september samma år drog hon av korsbandet och hösten 2022 meddelade hon att hon avslutar karriären, 20 år gammal.

”Utmana mig själv”

Men någon comeback är det inte tal om.

– Nej, det kanske blir något mer infall men inget planerat. Det var hemmabacke och sedan är det alltid kul när vi är flera åkare, att träffa dem. Så det var ingen tävlingscomeback, det var bara kul att hänga med alla.

20-åringen, som vunnit världscupen i slopestyle, har inte tävlat på ett bra tag och kom till SM med låga förväntningar.

– Jag gick mest på känsla. Jag bara körde för att det var kul och för att utmana mig själv.

Satsar på film

Fem månader efter beslutet att lägga av känns det fortfarande rätt.

– Jag var ganska säker på att det här inte var för mig längre. Men man saknar tiden när man tyckte att det var det roligaste som fanns. Men det känns som rätt beslut, att kunna göra sådana här grejor bara för att det är kul och på mina villkor.

I dag satsar hon på film och var bland annat i Japan och filmade i februari.

– Man kör på gatan, i parker och i trappor. Det är mer sådant jag hållit på med. Jag var i Japan och filmade hela februari och den filmen kommer ut i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.