Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Freeskilandslaget inför säsongen: ”Vi kommer plocka totalen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en succésäsong med två svenska OS-medaljer och totalseger i Europacupen har freeskilandslaget nu siktet inställt på nästa vinter.

Ett av målen är solklart – att ta hem den totala världscupen.

– Vi vill nå topp 3 i totalen, helt klart, säger förbundskapten Niklas Eriksson till SVT Sport.

Sverige har haft stor framgång på herrsidan i freeski och under förra veckan var flera ur freeskiilandslaget i full gång med träningen i Hammarbybacken i Stockholm.

Under säsongen 2022/2023 kommer herrlandslaget ha sex startplatser i världscupen i både Big Air och slopestyle– något som man aldrig tidigare haft. Förutsättningarna och målen är klara. Att knipa en pallplats, i en säsong där VM i Bakuriani, Georgien, och världscupen på hemmaplan i Falun står i fokus.

– Vi har ett bra slopestyle-lag. Krutet kommer att ligga på VM och där vill vi fortsätta ta medaljer. Men sedan har vi också bestämt internt att vi ska tävla mycket för den totala världscupen och sikta på bra placeringar där eftersom det speglar hela säsongen. Vi vill nå topp 3, helt klart, säger Niklas Eriksson, förbundskapten.

Under förra säsongen slutade Jesper Tjäder åtta, Oliwer Magnusson nia och Hugo Burvall på elfte plats i totalen. Då missade trion dessutom två världscuptävlingar.

– Det är häftigt att se hur sporten har vuxit och med senaste åren med OS har det verkligen expanderat. Det kommer bli spännande att se i framtiden, säger OS-bronsmedaljören Jesper Tjäder.

Första gången på tolv år

Hur stor chans har ni på topp tre-placering i år?

– VM är en stor tävling i år och vi kommer dit med bra form. Vi har en väldigt bra chans, fokuserar vi och kör allting i år kommer vi plocka totalen, säger Niklas Eriksson.

För första gången på tolv år kommer världscupen i Big Air arrangeras i Sverige. Helgen 24–26 november besöker världens bästa freeski- och snowboardåkare Lugnet i Falun. Det innebär att Sverige får extra startplatser vilket gör att fler åkare får chansen att mäta sig med eliten.

– Det är väldigt kul att många svenskar får chansen i år. Sex startande är verkligen ett framsteg, säger Oliwer Magnusson, regerande världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.