Henrik Harlaut. Foto: SVT

Henrik Harlaut drar ner på tävlandet efter OS-säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Freeskistjärnan Henrik Harlaut gör i helgen världscuppremiär i Stubai, Österrike på väg mot karriärens tredje OS.

En annorlunda satsning mot Peking för svensken som också planerar för en längre timeout från tävlandet.

Det är stora förhoppningar inför ännu en OS-vinter.

I Peking är det debut för Big Air-disciplinen vid sidan av slopestyle. Dubbla chanser för Harlaut som efter den olympiska säsongen tänker slopa i princip allt tävlande för att hitta vidare som skidåkare.

– Det är svårt att utveckla sin åkning när det går från tävling till tävling. Jag har pratat länge med Niklas (Eriksson), vår coach om det här. Jag vill få lite tid att jobba fram ännu häftigare och vassare trick, men ändå köra några tävlingar för att hålla igång. Jag kommer inte sluta, men definitivt dra ner på tävlandet, säger Harlaut till SVT Sport.

En sommar utan snö

Han har hunnit fylla 30 år men känner sig mer motiverad än på länge. Ett skäl är Harlauts udda sommar. För första gången sen tidiga tonåren har den Andorra-baserade svensken helt valt bort att jaga snötimmar, både för filminspelning och nöjesåkning. Sex månader utan den vita varan har byggt upp ett stort sug och dessutom gett honom andra möjligheter och faktiskt fler hopp än någonsin.

Den i december i fjol invigda landningskudden i Kläppen, Dalarna, har blivit ett andra hem och gett tid att till perfektion nöta svåra trick.

”Helt sjukt bra”

I kombination med den inomhusramp som byggts i Åre, med tillhörande skumgrop, har svensk freeskiåkning fått förutsättningar att ta sitt tävlande till nya nivåer.

– Nu här med airbagen får du ihop 20 hopp på två timmar. Jag brukar alltid köra ett uppvärmningshopp, men sen är det 19 hopp där du kan göra dina allra svåraste trick, som du verkligen är superrädd för att göra många gånger, ja, det är helt sjukt bra, säger freeskiprofilen som längtat efter att få testa allt på snö.

Premiären blir i Stubai, Österrike, där landslaget legat och snötränat de senaste veckorna, sen flyttar OS-säsongen vidare till Nordamerika.

Nu sitter tricken?

– Jag hoppas det!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.