Jesper Tjäder på pallen i OS-backen

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Tjäder har inlett årets Big Air-säsong fint. Efter en fjärdeplats i kvalet i går kunde 25-åringen i dag knipa en tredjeplats i OS-backen i Peking. Det var Tjäders fina förstahopp som gav svensken 92.25 poäng som öppnade för pallplatsen.

Oliwer Magnusson, finalens andra svensk, slutade på en sjätteplats.

Big Air kommer vara en del av freeski-programmet i Peking-OS 2022. I dag var världscupen på besök vid det påkostade hoppet utanför Kinas huvudstad och Jesper Tjäder fick en fin försmak inför de olympiska spelen om tre år. En tredjeplats blev det för 25-åringen i dag och det var svenskens första hopp som ledde till det fina resultatet, totalpoängen blev till slut 183, sju poäng bakom tvåan.

Tjäder fick till en dubbel 1620 med Reverse Blunt. För er som inte är helt insatta innebär det fyra och ett halvt varv rotation medan åkaren grabbar tag i den bakre vänstra skidan.

– Det där är riktigt bra. Helt perfekt, sa SVT:s expert Oscar Harlaut efter hoppet.

Testade hopp inför OS

Sveriges stora stjärna Henrik Harlaut missade att kvalificera sig till finalen. Detta efter att svensken testat en Switch triple cork 1440 safety, ett trick som ingen lyckats landa ännu.

– Henrik provade ett nytt trick som han aldrig gjort på skidor tidigare. Han såg detta lite mer som en träning eftersom detta kommer vara OS-hoppet. Han var nära men det gick inte riktigt som han velat, sade förbundskaptenen Niklas Eriksson efter kvalet.

Oliwer Magnusson, den andra svensken i finalen slutade på en sjätteplats. Norrmannen Birk Ruud vann med en totalpoäng 190.25, en fjärdedelspoäng framför kanadensaren Teal Harle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.