Foto: Svenska skidförbundet

Sensationellt VM-guld i big air till Oliwer Magnusson

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett sensationellt svenskt VM-guld när big air på skidor avgjordes i Aspen.

Doldisen Oliwer Magnusson var säkerheten själv och stod för tävlingens två bästa hopp och fick kliva högst upp på pallen.

– Jag vet att jag har bra trick. Skulle jag bara sätta dem så visste jag att det skulle räcka långt, säger Magnusson till SVT Sport.

Oliwer Magnusson, 20, inledde finalen lika säkert som han avslutade kvalet – med en dubbel cork 1800 dubbel grab.

Och poängen var sånär identisk med den i kvalet, 94.25, bara en poängs skillnad.

Med hoppet gav han sig bästa möjliga chans inför kommande hopp då åkarnas två bästa hopp räknas.

– Efter första åket fick jag en av de högre poängen i tävlingen. Det gav mig en bra grund att stå på, säger Oliwer Magnusson.

I andra hoppet blev det en switch left dubbel 1800 tailgrab som gav 87.00 – och därmed ledde Magnusson inför det tredje och sista hoppet.

Se Magnussons inledande superhopp:

Drama inför sista hoppet

Fransmannen Edouard Therriault satte dock stor press på Magnusson med ett fantastiskt tredje hopp och puttade ner svensken till en andraplats.

När Magnusson väl skulle starta blev det förseningar på grund av tekniska problem och han blev stående upp vid startpositionen.

– Jag var nervös inför sista hoppet. Precis när jag skulle åka blev det strömavbrott i hela skidbacken så alla kamerorna slutade fungera. Då stod jag och väntade och det var lite nervöst. Men jag fick till det ändå, säger han.

För när det väl var dags höll Magnusson för trycket och satte en ännu bättre version av tricket i åk 2. Poängen blev 91 och därmed tog svensken ett sensationellt guld.

Besvikelse för Tjäder

För finalens andra svensk, Jesper Tjäder, gick det inte lika bra. Efter ett stabilt första hopp och 85 poäng, misslyckades han i andra.

Därmed behövde han chansa i sista hoppet för att ha chans på medalj.

Men det blev ett misslyckad tredje hopp och Tjäder fick tillslut nöja sig med en niondeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.