Foto: Bildbyrån.

Tvingas ställa in världscupen i big air i Falun

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november skulle världscupen i big air arrangeras på svensk mark för första gången på tolv år.

Men nu tvingas man ställa in – på grund av ekonomin.

– Vi kan inte riskera vår verksamhet i det här läget. Vi får backa. Tyvärr är det så, säger Stefan Karlsson, sportchef för freeskiing och snowboard, till SVT Sport.

Den sista helgen i november skulle världens bästa freeski- och snowboardåkare göra upp i världscupen i big air på Lugnet i Falun.

Stefan Karlsson, sportchef för freeskiing och snowboard, menar att de flesta förutsättningarna fanns på plats med sparad snö, åkare som ville komma dit, bra arena och stöd från kommunen. Men det ekonomiska världsläget, med krig, höjda energipriser, räntekostnader och inflation, har spelat stor roll under sommaren och hösten menar han.

– Det påverkar företagens riskvilja att gå in i sådana här evenemang. Det här är ett nytt riskfyllt evenemang och vi är beroende av att företag backar det.

Hur mycket pengar saknas?

– Det är ett antal miljoner som saknas.

Hade förbundet kunnat gå in med pengar för att rädda evenemanget?

– Vi har sökt stöd hos både Fis och förbundet, men glappet mellan vad man kunnat stödja och vad vad vi saknar är lite för stort. Vi såg att det hade kostat oss för mycket.

Hur känns det att det inte blir av?

– Luften går ut lite grann. Men det känns ändå som ett klokt beslut att backa i år och blicka framåt. Vi visste att tiden var knapp när vi drog igång det här i våras. Då gasade vi och nu får vi istället bromsa. Vi pratade om att göra detta till ett återkommande evenemang de kommande tio åren, så lyckas vi inte i år så kanske år två eller tre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.