Jättelopp av Thompson-Herah – närmar sig världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

Hon vann dubbla individuella OS-guld i Tokyo.

Nu har Elaine Thompson-Herah slagit till igen på 100 meter när hon i USA vann på den näst snabbaste tiden genom tiderna.

– När jag sedan såg tiden tänkte jag ”åh herregud!”, säger jamaicanskan.

Elaine Thompson-Herah vann OS-guld på både 100 meter och 200 meter under spelen i Tokyo. Dessutom var hon en del av det jamaicanska laget som vann guld på stafetten, 4x400 meter.

En av de största konkurrenterna inför OS var amerikanskan, Sha'Carri Richardson. Men den 21-åriga stjärnan stängdes av inför på grund av dopning och fick inte ta plats på startlinjen.

När Diamond League under lördagskvällen svensk tid hade tagit sig till Eugene, Oregon, USA var Richardson tillbaka på startlinjen och skulle visa att hon åter blir att räkna med framöver.

Men Richardson – som brukar vara snabb ur startblocken normalt vis – hade inte en chans. Thompson-Herah vann på den imponerande tiden 10.54, vilket är den näst snabbaste tiden genom alla tider.

Kryper närmare världsrekordet

Jamaicanskan hade tidigare sprungit 100 meter på 10,61. Men nu putsade hon sitt eget personliga rekord och närmar sig än mer Florence Griffith Joyners världsrekord på 10,49 som stått sig sedan 1988.

– Man har trott att det är ett smått omöjligt världsrekord att slå. Men 10,54 är verkligen imponerande, säger SVT:s expert, Alhaji Jeng.

Thompson-Herah kunde själv inte tro på segertiden efter målgången.

– Det kändes bra. Jag ville vinna och när jag sedan såg tiden tänkte jag ”åh herregud!”. Jag ville bara komma hit och ha roligt, säger hon efter segern på den blivande VM-arenan i Eugene.

Sha'Carri Richardson fick inte alls till något bra lopp och slutade sist.

Slutresultatet, damernas 100 meter

Thompson-Herah (Jamaica), 10,54 sek (PB)

Fraser-Pryce (Jamaica), 10,73

Jackson (Jamaica), 10,76 (PB)

Daniels (USA), 10,83 (PB)

Ta Lou (Elfenbenskusten), 10,90

Oliver (USA), 10,96 (PB)

Kambundji (Schweiz), 10,96

Williams (Jamaica), 11,09

Richardson (USA), 11,14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.