Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna när den somaliska löperskan slutar långt efter konkurrenterna Foto: FISU

100 meter på 21 sekunder – till sportministerns stora vrede

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att vara så långsam att landets sportminister går ut med en offentlig ursäkt och stänger av ordföranden för friidrottsförbundet.

Det var precis vad som hände den somaliska sprintern Nasra Abukar Ali under gårdagen.

”Friidrottförbundets ordförande har missbrukat sin makt, gjort sig skyldig till nepotism och och dragit landets namn i smutsen på den internationella arenan”, skriver sportministern Mohamed Barre Mohamud i ett uttalande.

Det var under Universiaden i kinesiska Chengdu som somaliskan Nasra Abukar Ali tog över 21 sekunder på sig att genomföra ett 100-meterslopp.

Något som blev viralt på sociala medier – och väckte den somaliske sportministern Mohamed Barre Mohamuds stora vrede.

Under onsdagen gick han ut med en offentlig ursäkt och valde samtidigt att stänga av friidrottförbundets ordförande.

”Det somaliska friidrottförbundets ordförande Khadijo Aden Dahir har missbrukat sin makt, gjort sig skyldig till nepotism och och dragit landets namn i smutsen på den internationella arenan”, gick det att läsa i ursäkten.

Vidare påstod Mohamud att en undersökning avslöjat att Ali varken är en idrottare eller en löpare. Hennes enda merit tycks vara att hon är besläktad med Khadijo Aden Dahir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.