Tung dom mot Semenya – får inte tävla utan medicinering

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya förlorade den överklagande domen i idrottens skiljedomstol, Cas, enligt AP. Beslutet innebär att Semenya måste medicinera för att sänka sina testosteron-nivåer, annars får hon inte tävla.

”Det här kommer inte att bromsa mig”, säger hon i ett uttalande.

I fjol beslutade IAAF att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga löpare på 400 meter och medeldistanslöpare (på distanser mellan 400 meter och 1 609 meter, en engelsk mil) – regler som skulle innebära att Caster Semenya måste sänka sina testosteronnivåer genom medicinering.

Vill idrottarna kunna fortsätta tävla på 400 och 800 meter måste de sänka sina testosteronvärden på en vecka.

Semenya valde att överklaga beslutet till idrottens skiljedomstol Cas. Beskedet skulle ha kommit i mars, men sköts upp en månad. Och Cas valde att gå på IAAF:s linje och Semenya förlorar därmed.

”Jag vet att IAAF:s regleringar har varit riktade mot mig personligen. De har försökt bromsa mig i ett decennium nu, men det har bara gjort mig starkare”, säger Semenya.

”Det här beslutet kommer inte bromsa mig. Jag kommer att resa mig igen och fortsätta inspirera unga kvinnor och idrottare både i Sydafrika och i resten av världen”.

Panelen inte enig

Semenya, som har vunnit två OS-guld och är regerande världsmästare på 800 meter, måste därmed börja medicinera för att minska sina testosteronnivåer om hon vill kunna försvara sitt VM-guld i Doha i september.

På sociala medier har Semenya själv lagt ut ett inlägg med texten: ”Ibland är det bättre att reagera utan reaktion”.

Cas panel anser att könsreglerna är diskriminerande, men att det, utifrån den bevisning som har lagts fram, att sådan diskriminering är nödvändig för att bevara IAAF:s mål att bevara den kvinnliga integriteten.

Semenya kan fortfarande överklaga till Schweiz högsta domstol, men federala domstolar ändrar sällan Cas beslut, men kan ingripa om det var en felaktig rättsprocess.

Caspanelen på tre personer var inte enig. En domare ville att Semenya skulle få idrotta utan medicinering.

Pressmeddelande om dagens beslut på IAAF:s hemsida >>>

Bakgrund: Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

På onsdagen dömde Cas till IAAF:s fördel.

Fakta: Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1 500 meter.

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.