Foto: Bildbyrån

Stjärnorna borta – då blev brittiskan historisk

Uppdaterad
Publicerad

Huvudkonkurrenterna försvann en efter en i kvalet i damernas 200 meter. Favoritskapet lades över på Dina Asher-Smith som höll för trycket och sprang sitt livs bästa lopp. Brittiskan tar VM-guld med tiden 21,88.

– Jag hoppas folk i Storbrittannien är glada och stolta, vi har fortfarande stafetten kvar, säger Asher-Smith till SVT och hintar om en medaljtrippel.

I en något, åtminstone med svenska ögon sett, mindre het VM-dag var damernas 200 metersfinal på förhand den stora höjdpunkten.

Friidrotts-VM

När den dubbla världsmästaren Dafne Schippers skadade låret, den jamaicanska sprintdrottningen Shelly-Ann Frasier-Price inte ens ställde upp och världstvåan Blessing Okagbare diskades var plötsligt Dina Asher-Smith, redan silvermedaljör på 100 meter, storfavorit på 200 meter.

Svagt fält – övertygade ändå

I finalen visade hon varför. Europamästaren är numera också världsmästare efter ett nytt brittiskt rekord, årets näst snabbaste tid, en överlägsen uppvisning. Det innebär att hon är den första brittiska världsmästaren på distansen.

Tvåan Brittany Brown, USA, var inte nära att hota trots att hon slog till med ett nytt personbästa på 22,22. Bronset knep Mujinga Kambundji från Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet