Magsjuk Makwala orkade inte hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Ramil Guliyev vann finalen på 200 meter med tiden 20,09 och stal showen från de senaste dagarnas huvudperson på VM. Magsjuke Isaac Makwala som slutade sexa.

– De senaste dagarna har varit svåra. I går sprang jag mitt försök och semifinalen på 200 meter. Det blev för svårt. Det finns inget jag kunde göra. Nu är mitt individuella mästerskap över, och jag fokuserar på stafetten, säger han till SVT Sport.

Världens snabbaste man på distansen i år har haft ett märkligt VM. Först ströks han från 400 meter när han drabbats av magsjuka. Sjukdomen gjorde att IAAF hindrade honom från att tävla även i 200 meter, något som han själv ansåg sig kunna göra.

Friidrotts-VM

Efter protester gick förbundet med på att låta Makwala springa ett eget försöksheat, innan semifinalen. Den hastigt tillfrisknade botswaniern tog sig då hela vägen till final.

– Allt har varit väldigt jobbigt. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag ville lämna landet, men de gav mig en ny chans. Jag gjorde mitt bästa och nu är jag lycklig, säger han till SVT Sport.

Målfoto avgjorde bakom Guliyev

På förhand var det upplagt för en sydafrikansk duell mellan botswaniern Isaac Makwala och sydafrikanen Wayde van Niekerk. Van Niekerk som väntat tog hem guldet på 400 meter under onsdagen såg trött ut och hade problem redan på vägen till finalen. Det räckte ändå till ett silver efter ett starkt lopp fram till de sista metrarna.

Där kom både Azerbadzjan-födde Ramil Guliyev och tryckte fram huvudet, två hundradelar före van Niekerk och Jereem Richards, Trinidad Tobago. Efter målfoto tilldelades van Niekerk silvret och Richards bronset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet