Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jakob Ingebrigtsens dramatiska spurtseger. Foto: Bildbyrån

Jakob Ingebrigtsen tog guldet efter sen passering

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen fick revansch för guldmissen på 1 500 meter. Med två meter kvar lyckades Ingebrigtsen gå förbi Mohamed Katir och vinna 5 000 meter på 13.11,30.

– Det är starka känslor och en lättnad eftersom jag inte kände mig så bra. Det har varit mycket fokus på att göra sig av med viruset. Jag har varit yr hela dagen. Jag mådde inte bra under uppvärmningen. Det är en besvärlig situation för mig, säger Ingebrigtsen till NRK och SVT Sport och hoppas att han aldrig hamnar i samma situation igen.

– Det är en märklig situation men jag känner mig stolt, säger norrmannen.

Friidrotts-VM

Det var ett långsamt lopp där löparna lurpassade på varandra. På den bortre långsidan drog Katir i gång spurten och Ingebrigtsen kämpade sig i kapp. På upploppet kom inte Ingebrigtsen förbi förrän i allra sista stund, detta efter ett sistavarv på 52,5. Katir var 0,14 efter i mål som tvåa. Kenyanen Jacob Krop tog bronset nästan sekunden bakom norrmannen. 

Försvarade guldet från förra året

– Jag tror att han springer precis enligt planen för att komma först över mållinjen. Det blev ett väldigt rent lopp och han fick använda sina taktiska kunskaper för att komma i rätt position, säger storebror Henrik enligt VG.

Han visade ett finger och lade sig sedan ner på banan och kunde pusta ut och göra ett ärevarv med en stor norsk flagga. Därmed försvarade han guldet från förra året i Eugene.

Ingebrigtsen tog silver på 1 500 meter, en svag insats med hans mått mätt, efter att ha haft halsproblem. Han sprang sedan försöket på 5 000  meter med feber, så det fanns frågetecken för Ingebrigtsens status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet