Foto: Bildbyrån

Abeba Aregawi lägger karriären på is

Publicerad

Abeba Aregawi har inte gjort en tävling sedan år 2015.
Det kommer inte bli någon inom den närmaste tiden heller. Den svenska löparstjärnan har begärt att bli borttagen från den svenska antidopningslistan och har minskat på träningen.
– Det är tufft att säga att hon lagt ner karriären, men vi har bedömt att den är vilande, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT Sport.

Hon är en av svensk friidrotts stora profiler det senaste decenniet med bland annat EM-silver utomhus och EM-guld inomhus i Göteborg 2013.

Men sedan dopningsanklagelserna år 2016 har det varit tyst om Abeba Aregawi, som dragit sig tillbaka och inte tävlat alls. Nu kommer uppgifter om att löparstjärnan lagt karriären på is och inte kommer återkomma inom den närmaste tiden heller, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Det är tufft att säga att hon lagt ner karriären, men vi har bedömt att den är vilande, så skulle jag vilja säga, säger svenska förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT Sport, och fortsätter:

– Vi följer våra aktiva nära när man ingår i vår antidopningspool, sedan tar vi in och ut idrottare allt eftersom deras karriärer pågår. Hon har begärt att hon inte ska vara med i den poolen längre, och om man begär att inte bli uttagen så säger man samtidigt att man inte satsar vidare på den högsta nivån.

Vad beror det här beslutet på?

– Hon har skaffat sig ett annat liv i Etiopien där hon har gift sig och skaffat barn. Efter det har hon inte haft någon lust att träna, så hon har valt att inte påbörja någon satsning efter det, säger Torneklint.

Aregawi fälldes aldrig för dopningsbrott, då det inte kunde spåras hur långt tillbaka som det förbjudna preparatet hade tagits. Hon blev sedan mamma år 2017 efter att ha gift sig med etiopiske maratonlöparen Yemane Tsegay.

Har beslutet något med dopningsanklagelserna att göra?

– Det har givetvis också med det att göra, hon mådde dåligt i den Wada-röran som skedde. Hon blev utredd för ett dopningsbrott som det inte blev någonting av och har aldrig blivit fälld för något, men det har tagit enormt mycket på hennes glädje för idrotten, allt annat hade varit konstigt, säger Torneklint.

– Men hon skulle mycket väl kunna återuppta karriären igen på längre sträckor. Jag har lärt mig att många säger att de ska sluta, men sedan brukar man sakna det och komma tillbaka, det är mycket möjligt med henne med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer