37 år ung fick Justin Gatlin med sig ett guld (4x100 m) och ett silver (100 m) från VM i Doha i höstas. Foto: TT

Skrytande agent med koppling till Gatlin stängs av

Uppdaterad
Publicerad

En friidrottsagent med kopplingar till stjärnsprintern Justin Gatlin har stängts av i två år. När domen nu avtjänats blir den offentlig.

– Han har inga bevis för att Gatlin dopat sig, står det bland annat i domen.

Det var för tre år sedan som friidrottsagenten Robert Wagner, som haft Gatlin i sitt stall, tillsammans med Gatlins tränare Dennis Mitchell i Florida stämde möte med en person som utgav sig för att vara skådespelare och ville köpa dopningspreparat för 2,5 miljoner kronor inför en kommande roll.

Det var dock inte en skådespelare utan en wallraffande reporter från Daily Telegraph. Konversationen filmades, publicerades och skandalen var ett faktum.

Wagner och Mitchell var minst sagt frispråkiga och sade att ”alla dopar sig” och var beredda att skaffa fram anabola steroider och tillväxthormon.

Gatlin sparkade tränaren på stående fot

Justin Gatlin sparkade sin tränare Mitchell när affären blev offentlig.

”Jag blev chockad och överraskad att min tränare ens var i närheten av att vara inblandad i den är typen av verksamhet. Han fick sparken direkt när jag fick höra talas om det här”, skrev Gatlin på Instagram.

Wagner förklarade att hans kommentarer var för att imponera.

– Det var bara skitsnack, jag hittade på för att imponera på dem och att de skulle tro på effekten av dopningspreparat, säger Wagner.

– Tror du att Justin inte gör detta? Tror du att Dennis inte gjorde det? Alla gör det, sade Gatlins tidigare agent Roberts Wagner, enligt Telegraph.

Sebastian Coe oroad

Wagner stängdes tillfälligt av i april 2018 och har redan avtjänat domen. Det är oklart varför nyheten publiceras först efter att strafftiden gått ut. Fallet nådde högsta nivå inom friidrotten.

– Det är extremt allvarligt, sade internationella friidrottsförbundets, World Athletics, ordförande Sebastian Coe när fallet diskuterades.

World Athletics oberoende antidopningsbyrå, AIU, skriver bland annat i domen:

”Wagner bekräftade att han inte hade någon ytterligare informationeller några bevis för att bekräfta sina påståenden om att JustinGatlin (och ”alla andra”) dopade sig vid vissa tidpunkter under säsongeneller att Dennis Mitchell var involverad, medveten ochengagerad i dopningen av Justin Gatlin.”

Meriter Justin Gatlin, 37:

1 OS-guld (100 m Aten 2004)

2 OS-silver

2 OS-brons

4 VM-guld

6 VM-silver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.