Abeba Aregawis ex-agent Jos Hermens hävdar att stjärnan kan komma att tävla igen.

Agentens utspel: ”Aregawi kommer att bli frikänd”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi kan komma att frias från sin dopningsavstängning. Det hävdar hennes före detta agent Jos Hermens. – Hon kommer att bli frikänd och kan tävla igen, säger han till SVT Sport. Uppgifterna är dock ännu inte bekräftade.

Det är mängden meldonium som hittats i hennes prov som gör att hon kan vara tillbaka på tävlingsarenorna snabbare än förutspått.

Wada ger nämligen amnesti om provet innehåller mindre än ett mikrogram per milliliter och om det togs före första mars i år.

– När jag var med Abeba i Lausanne fick vi reda på att även B-provet var positivt. Så vitt jag vet var halten av meldonium i hennes prov mindre än ett mikrogram per milliliter. Det innebär att hon kommer att bli frikänd och kan tävla igen, säger Hermens.

Vart kommer dessa uppgifter ifrån?

– Jag fick reda på hennes mängd från personer på IAAF. Samma personer sa att hon kan tävla igen.

– Så jag är rätt säker på att hon kommer tävla igen. Jag har till och med hört rykten som säger att alla som är fällda för meldonium kan bli frikända och tävla igen, säger han.

Om Hermens får rätt kan OS i Rio om tre månader fortfarande vara möjligt för Aregawi.

– Om hon är smart så tränar hon nu, och det tror jag hon gör. Då kan hon förbereda sig för OS och tävla i Rio, säger Hermens.

Detta har hänt

*29 mars: Meddelas att Aregawi stängs av efter ett positivt dopningstest som Internationella friidrottsförbundet tidigare genomfört. Den förbjudna substansen meldonium har hittats i provet.

*9 mars:  Besked om att även B-provet är positivt.

*4 maj: Ex-agenten Jos Hermens berättar för SVT Sport att han är övertygad om att Aregawi kommer få tävla igen, eftersom hennes dopningsprov inte översteg en viss nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.