Armand Duplantis och Usain Bolt. Foto: Bildbyrån

Alhaji Jeng om Armand Duplantis: ”En ny epok”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis satte världsrekord på 6,17.SVT:s expert Alhaji Jeng är inte förvånad – han vet att det finns mer att hämta hos 20-åringen.– Man ser på världsrekordet att det inte är något maxhopp, det är det som är det sjuka, säger Jeng till SVT Sport.

I Düsseldorf för några dagar sedan satte Armand Duplantis svenskt rekord med 6,00. Han försökte sig även på världsrekord på 6,17 – men misslyckades. I dag putsade han det svenska rekordet med en centimeter. Men det stora hoppet kom en stund senare.

Vid sitt andra försök på 6,17 lyckades han komma över och se att ribban låg kvar. Därmed var han ny världsrekordhållare i stavhopp.

– Jag är inte alls förvånad att han slår ett världsrekord. Man har sett under en lång tid att han har en väldigt fin och hög potential, säger Alhaji Jeng, stavhoppsexpert på SVT Sport.

– Man ser på världsrekordet att det inte är något maxhopp, det är det som är det sjuka.

KLIPP: Här hoppar Duplantis världsrekord 6,17

”Kan nästan hoppa hur högt som helst”

Vad kan det här sluta?

– Han är inte på långa vägar klar. Han har fortfarande mycket kvar att utveckla fysiskt. När det gäller hoppkänslan är han fulländad, men sen blir man hela tiden bättre. Som stavhoppare har du din ”peak” när du är mellan 25 och 28 år.

– 6,25 är kanske lite i underkant, han kan nästan hoppa hur högt som helst.

Enligt Alhaji Jeng är Duplantis i en klass för sig i stavhopp. Han jämför 20-åringen med sprintern Usain Bolt, som dominerade under många år.

– Här har vi en ny epok. Vi ser vissa dominanter som kommer då och då. Man kan likställa Armand Duplantis med Usain Bolt – det är individer som har pushat friidrotten och specifika grenar framåt. Armand är en sån person och just nu ser jag ingen som kan matcha honom stavhoppmässigt. Det skiljer ljusår mellan 6,05 och 6,17.

”Kommer göra tv-spelsresultat”

– Det är en kamp för Armand själv, han tävlar mot sig själv. Så länge han håller sig frisk, och motivationen uppe, så tror jag att han kommer att göra tv-spelsresultat.

Jeng menar att om Duplantis bara slipar på tekniken kommer han att putsa världsrekordet några centimeter.

– Det blir ett maxhopp eftersom det är det högsta han har hoppat. Men man kan se i hoppet att det inte är fulländat, det finns tekniska detaljer han kan utveckla och där finns det några centimeter till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.