Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allyson Felix fick med sig ett brons från sitt sista stora mästerskap. Foto: TT

Allyson Felix solklara lagguld försvann på upploppet

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för ett Hollywoodslut av Allyson Felix långa karriär. Det mixade laget över 4x400 meter var på väg mot ett solklart guld men Kennedy Simon kroknade på upploppet och det blev ett brons för USA.

– Det hade varit en fantastisk avslutningsföreställning om USA och Allyson Felix fått ta guld men nu blev det inte så, säger SVT Sports expert Christian Olsson.

36-åriga Felix, den mest meriterade kvinnliga friidrottaren, var dock nöjd med att ha fått med sig en medalj och svepte leende in sig i den amerikanska flaggan strax efter målgången. Hon gick in direkt i finalen utan att ha sprungit i försöket. Hon nådde nu upp till 30 medaljer i OS och VM efter att ha haft 50,15 med flygande start – en bit från hennes 47,72-klockning vid VM 2015.

Friidrotts-VM

– Det var väldigt speciellt att få springa inför hemmapubliken i mitt sista lopp, och min dotter var också på läktaren. Det är en kväll jag kommer att minnas. Jag har haft så bra minnen. Jag vet att det är dags och de här löparna kommer att fortsätta med det i framtiden. Jag är tillfreds när jag tar nästa steg och är enormt tacksam för denna sport, säger Felix till World Athletics efter sista loppet på den största scenen. Hon springer inget mer i VM.

Avslutar karriären i Los Angeles nästa månad

– Det har varit fantastiskt att följa Allyson genom åren. Jag kommer ihåg när hon som blyg tonåring kom fram på gymnasiet med en otrolig talang. Första gången som hon lät tala om sig var när hon slog ett av Marion Jones gymnasierekord och sedan har det bara rullat på. Hon kunde springa allt, 100, 200 och 400 meter, säger legendaren Michael Johnson i BBC.

Felix tog första medaljen i OS i Aten för 18 år sedan.

Från ingenstans hämtade Dominikanska republikens Fiordaliza Cofil nya krafter och passerade Simon som även passerades av en starkt avslutande Femke Bol för Nederländerna.

– Allyson Felix är en legendar och det var en ära att få springa i samma final som henne, säger Cofil, enligt Reuters.

Felix hade gått ut i stor ledning på den andra sträckan men blev passerad av den starkt löpande Marileidy Paulino som kunde ge Dominikanska republiken ledningen inför sträcka tre.

Felix sista tävling i karriären blir ett lopp i hennes hemstad Los Angeles nästa månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet