Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Almgren är ute efter Gärderuds rekord: ”Gärna med en hygglig marginal”

Uppdaterad
Publicerad

46 år har passerat sedan Anders Gärderud satte sitt svenska rekord på 5 000 meter.

I kvällens Diamond League-gala i Bryssel hoppas Andreas Almgren kunna slå det.

– Jag skulle gärna vilja slå det och gärna med en hygglig marginal, säger 27-åringen.

Det var den 6 juni 1976 som Anders Gärderud sprang på 13.17,59 på Stockholms Stadion. Sedan dess har många försökt slå hans svenska rekord på 5 000 meter utan att lyckas. Ullevilöparen Suldan Hassan var snubblande nära i slutet av augusti 2020 när han kom i mål på 13.18,01, men närmare än så har ingen kommit.

Det hoppas Andreas Almgren kunna ändra på i kvällens Diamond League-gala i Bryssel.

– Träningen har gått väldigt bra sedan EM så jag är taggad på att få till ett riktigt snabbt lopp nu. Alla min 5000-meterslopp hittills i karriären har varit taktiklopp på mästerskap, nu vill jag att det ska gå fort från start så jag kan få till en riktigt bra tid helt enkelt, säger Almgren som inte hymlar med målsättningen.

– Det finns ju ett 46 år gammalt svenskt rekord som hägrat och jag skulle gärna vilja slå det och gärna med en hygglig marginal, det har som sagt gått väldigt bra på träning så jag vill spänna bågen i dag, säger Almgren.

Som bäst har han sprungit distansen på 13.26,48 – så det är en hel del sekunder han måste kapa för att ha chansen.

– Jag vill att loppet ska gå i jämn fart. I taktikloppen har det gått väldigt långsamt i början och sen väldigt snabba avslutningar. Nu vill jag ha en hög, jämn fart från början och sen hitta in till sargen så man får springa så kort väg som möjligt och få en bra rygg att följa med i, sen kan man förhoppningsvis skruva upp tempot under de sista varven, säger Almgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.