Almgren raderade ut 42 år gammalt rekord på 3000 m

Uppdaterad
Publicerad

Ett 42-årigt svenskt rekord är utraderat.

Andreas Almgren, 26, har sprungit 3000 m på 7.41,72 – och sänker därmed Dan Glans rekord från 1979 med en halv sekund.

– Jag har gjort en del träningspass som visade att formen var god så jag hade det på känn, säger Almgren till SVT Sport.

Tidigare i år – i januari – sprang Andreas Almgren 3000 meter på 7.41,60, ett svenskt inomhusrekord.

Och i dag kunde gjädjebägaren fyllas på ytterligare. Vid en tävling i Lahti sprang han in på 7.41,72 – vilket är ett nytt svenskt utomhusrekord. Den tidigare noteringen, som var 42 år gammal, hölls av Dan Glans på tiden 7.42,24. Det skriver Svensk Friidrott på Twitter.

– Haha, här var det lite småstrul i och med att haren drog baksidan efter 1200m. Norrmannen hjälpte till att dra mellan 1800-2200 men annars fick jag dra allt själv, säger Almgren till SVT Sport.

Nu väntar SM, Finnkampen och förhoppningsvis fler lopp, säger Almgren.

– Jag har haft en rätt tuff vår efter knäoperation så det är underbart att få ett kvitto att allt går åt rätt håll. Jag har gjort en del träningspass som visade att formen var god så jag hade det på känn.

ARKIV: Nytt svenskt rekord av Almgren – eller?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.