Alysia Montaño efter målgången. Foto: TT

Stjärnans känga: ”IAAF är korrupt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon föll i de olympiska uttagningarna i natt och missar OS. Efteråt grät Alysia Montaño – och gav en ordentlig känga till IAAF. ”Det är en korrupt institution” säger 30–åringen och syftar på hur de ryska dopningsfallen gjort att hon gått miste om medaljer genom åren.

Just nu pågår de amerikanska OS–uttagningarna till olympiska spelen i Rio i augusti. En som siktade på ett nytt OS–deltagande var 30–årige Alysia Montaño, som tävlar på 800 meter. Men det slutade på allra sämsta tänkbara sätt för stjärnan, som kolliderade med konkurrenten Brenda Martinez och föll. Det blev en sistaplats, något som inte räcker för att få åka till OS.

OS i Rio var hennes chans till revansch på de ryska, numera avstängda, konkurrenterna som hon menar att hon tidigare har blivit rånad av medaljer på.

”Saknar tre medaljer”

Hon slutade nämligen på fjärde plats i VM 2011 och 2013, samt femma i OS i London för fyra år sedan, då bakom ryskorna Mariya Savinova och Ekaterina Poistogova som tog guld respektive brons.

– Jag saknar tre medaljer. I mina åtta år som professionell löpare har hela mitt professionella liv varit en fars, säger Montaño till AFP.

Till attack mot IAAF

Hon går även till attack, inte bara på dopningsfallen, utan även på det internationella friidrottsförbundet.

– Alla talar om att ryssarna inte tävlar i OS – men de missar hela poängen att IAAF är en korrupt institution som fortfarande styr oss professionella friidrottare.

– Det har varit en känslomässig kamp för mig, att försöka att inte känna den ilskan och fortsätta tävla, och veta varför jag ens försökt slå mig in i det olympiska laget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.