Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christine Olsson/TT

Andreas Almgren stryker 10 000 meter på OS: ”Ett skenben som bråkat”

Uppdaterad
Publicerad

Långdistanslöparen Andreas Almgren kommer inte att springa 10 000 meter på OS i Paris. Han kommer enbart springa 5 000 meter på grund av skadebekymmer.

– Det är ett skenben som bråkat med honom, säger Kajsa Bergqvist på en presskonferens.

Andreas Almgren var tidigare uppskriven på både 10 000 meter som 5 000 meter på OS i Paris.

Nu stryker han sig på 10 000 meter och på en presskonferens berättar förbundskapten Kajsa Bergqvist att det handlar om skadebesvär.

OS i Paris 2024

– Det är ett skenben som har bråkat lite grand. Han har tappat lite träning och fått köra alternativt, säger hon.

Almgren har genomgått flera röntgenundersökningar men fått positiva besked om att det inte rör sig om någon allvarligare skada som exempelvis en stressfraktur.

Orolig för att det var en stressfraktur

– Det var han orolig för i början, beskriver Bergqvist Almgrens känslor och berättar att han bett om att få bli lämnad i fred.

Enligt planen ska Almgren börja löpträna igen på måndag. På grund av det långa skadeavbrottet kommer Almgren enbart att springa 5 000 meter, dels för att det kommer senare i mästerskapet och att det sliter mindre.

”Ändringen i träningen har inneburit att jag inte riktigt har kunnat förbereda mig för en dubblering på OS och jag väljer därför att endast fokusera på 5000 meter”, skriver Almgren på Instagram.

Får fem dagars ytterligare vila

Almgren blev EM-fyra på 10 000 meter i Rom, ett lopp som avgjordes 12 juni. 10 000 meter i OS där det är final direkt avgörs 2 augusti. Försöket på 5 000 meter avgörs på förmiddagen den 7 augusti.

Han har det svenska rekordet på distansen på tiden 26.52,87, något han slog i mars i år. Det rekordet hade stått sig sen 1989 och han slog det med över en minut.

Maratonlöparen Suldan Hassan har fått göra ett uppehåll för en bristning i vaden men är igång med träningen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet