Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Angelica Bengtsson: ”Det var en sån galen tävling!”

Angelica Bengtsson om kaoset inför rekordhoppet: Hittade sin stav i en konkurrents fodral

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson gjorde sitt livs tävling under det största kaos hon upplevt på en tävling. Hon hade tappat bort staven, hittade den sedan i en konkurrents fodral och hoppade sedan svenskt rekord: 4,80.
– Det var en galen tävling, skrattar Bengtsson.

Det var en insats som tog andan ur medtävlare och publik.

– Det var en så galen tävling, hoppas det var kul att titta på. Det känns lite märkligt att vara sexa på (4)80 men det är ändå svenskt rekord och på det sättet jag tog det på är jag väldigt nöjd med min insats, jag måste vara nöjd, säger Bengtsson leende till SVT Sport.

4,80 hade räckt till silver vid förra VM.

Vad är det som händer inför det fjärde försöket på 4,80?

– Jag har aldrig brutit en stav tidigare och undrade vad som händer; när folk har brutit en stav har man ändå hamnat i mattan men jag landade inte riktigt i mattan. Jag fick känslan av att jag hade missat mattan då men jag förstod inte varför jag hade missat gropen eftersom jag fick staven i ryggen och funderade över vad som hände. Sedan tänkte jag på publiken och den trodde nog att att det hänt något farligt och då ställde jag mig upp så fort jag fick medvetande igen, förklarar hon.

”Jag har alltid velat bryta en stav”

Hon ser hoppet i en tv-montor:

– Ja herregud, hahaha. Jag har alltid velat bryta en stav och är jättenöjd men sedan blev det kaos när jag inte hittade min stav, jag bytte ju stav inför det här hoppet och hade en styvare stav. Jag fick inte till tekniken riktigt och bytte stav. Då hade jag lagt undan min andra stav som jag hade i hoppet innan och den var helt plötsligt borta. Skit samma tänkte jag eftersom jag ändå skulle byta stav till det här hoppet. Men när staven bröts var jag tvungen att ha den andra staven men den var fortfarande borta, säger Bengtsson som frågade runt bland funktionärer och medtävlare på engelska och franska i jakten på sin stav. Allt medan tävlingsklockan tickade.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Angelica Bengtssons stav bryts i VM-finalen! Foto: David J. Phillip/AP

En av Bengtssons bästa vänner på touren, träningskompisen Ninon Guillon-Romarin, som hjälpte Bengtsson att vinna Diamond League-galan i Rom i juni på det dåvarande svenska rekordet 4,76 erbjöd då en av sina stavar.

”Hon blev jättegenerad”

– När hon öppnade fodralet låg min stav där, hon blev jättegenerad, men efter det som hände i Rom hade hon en upp på mig och nu är vi kvitt men det var väldigt komiskt, skrattar Bengtsson.

– Oj helvete också, skrek jag. Här är den! Jag sa att jag var så ledsen och Angelica sa att det inte var något problem, säger Guillon Romarin till Aftonbladet.

Bengtsson gjorde själv samma sak för ett par veckor sedan vid landskampen Europa-USA då hon av misstag gömde undan Anzhelika Sidorovas stav, ryskan som vann stavtävlingen i kväll under neutral flagg.

– När hon hittade sin stav klarade hon direkt och det gjorde jag i kväll också. Allt kaos gav mig extra energi vilket gjorde att jag kunde klara det. Mina konkurrenter sa att jag kanske behövde bryta en stav för att inte tänka någonting så jag vet inte om det är det bästa hoppet, funderar Bengtsson.

Hoppen på 4,85 gjordes med en stav hon aldrig hoppat med tidigare.

– Jag behöver hoppa mer på 4,85 med den staven, summerar hon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se en längre intervju med den glada VM-sexan Angelica Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer