Foto: TT Nyhetsbyrån

Anhörig gripen för mordet på löparstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på den kenyanska löparstjärnan Agnes Tirop har chockat friidrottsvärlden.

På torsdagskvällen greps en anhörig till Tirop av kenyansk polis.

– Den misstänkte greps i (kuststaden) Mombasa. Han befinner sig nu i fängsligt förvar och han greps medan han var på flykt, säger George Kinoti, chef för Kenyas kriminalpolis till nyhetsbyrån AFP.

Enligt en högt uppsatt polis i Mombasa ska den anhörige upp i rätten under fredagen, där åklagaren förväntas ta beslut om han ska begäras häktad.

Agnes Tirop, 25, hittades i onsdags död i byn Iten i västra Kenya. När den kenyanska polisen kom till Tirops hem låg hon i sin säng med knivhugg i nacken.

– När vi kom till Tirops hus fann vi henne i en säng och det var en blodpöl på golvet, säger Tom Makori, chef för lokalpolisen, till kanalen NTV Kenya Television.

Världsrekord

Agnes Tirop satte för bara en månad sedan världsrekord på tio kilometer landsväg med tiden 30.01 i tyska Herzogenaurach. I somras slutade hon fyra på 5 000 meter i OS i Tokyo.

Hon har också brons från VM 2017 i London och brons från VM 2019 i Doha. Båda på distansen 10 000 meter.

”Jag uppmanar vår polis till att spåra och gripa de ansvariga för mordet på Agnes Tirop”, sade Kenyas president Uhuru Kenyatta i ett uttalande efter dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.