Dopingkommissionens ordförande, Åke Andrén-Sandberg är skeptisk till att Meraf Bahta gått till domstol för att bli fri att börja tävla med omedelbar verkan.  Foto: Bildbyrån/Arkiv

Antidopningsbasen: ”Hon gör som Semenya”

Publicerad

Dopingkommissionens ordförande, Åke Andrén-Sandberg är skeptisk till att Meraf Bahta gått till domstol för att bli fri att börja tävla med omedelbar verkan.
– Gissningsvis tror jag inte att hon har så mycket att vinna, säger Andrén-Sandberg till SVT Sport.

Den utdragna processen i fallet kring Meraf Bahtas dopningsärende nådde i dag en ny fas i och med att Bahtas juridiska ombud lämnat in en stämningsansökan till Svea Hovrätt.

– Hon gör som (Caster) Semenya som ju fick rätt. Så det är möjligt att man kan göra så. Risken är att hon förlorar och då blir det ganska dyrt. Vi talar om knappt två månader och jag tror att hon spelar ett lite högt spel, säger Andrén-Sandberg till SVT Sport.

Antidopningschefen funderar över vem som styr processen.

– Om man har följt hela det här spelet som har varit under den här perioden så undrar man hur mycket som är hennes beslut och hur mycket som är hennes advokats beslut? Det är min vilda tanke. Vi har ju inget motstycke i Sverige att en domstol har upphävt beslut inom idrotten vad jag känner till.

”Inte dopad men brutit mot dopningsreglerna”

– Om hon accepterat Riksidrottsnämndens beslut så hade hon varit fri att tävla igen i september. Det här kan bli en ganska betydande kostnad för henne, i vilket fall måste hon betala sin advokat för den här delen. Varje människa måste fatta sina egna beslut men det är väldigt lite hon har att vinna, inte ens två månader, och risken är att hon inte får rätt och att det kostar henne väldigt mycket, säger Andrén-Sandberg, som understryker att ämnet vilar på solid grund. 

– Vi har utrett det väldigt noga inom dopningskommissionen, hon är inte dopad men har brutit mot dopningsreglerna och det måste gälla samma regler för henne som för alla andra. Gissningsvis tror jag inte att hon har så mycket att vinna men jag känner inte till något liknande fall i Sverige, säger Andrén-Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer