Foto: TT Nyhetsbyrån

Aregawi ställer in igen – troligen inga tävlingar före VM

Uppdaterad
Publicerad

Skadeproblem fortsätter att gäcka Sveriges stora medaljhopp inför friidrotts-VM i Peking. Abeba Aregawi ser inte ut att göra några tävlingar före mästerskapet. Efter förra veckans återbud till Diamond League i Lausanne står det  nu också klart att hon inte kommer till Monaco på fredag, berättar förbundskapten Karin Torneklint för SVT Sport.

Den regerande världsmästarinnan på 1 500 meter har inte tävlat sedan i Oslo den 11 juni. Hon är ett av affischnamnen för Monacos Diamond League på fredag, men dit kommer hon inte. Torneklint fick ett mejl från svenskans manager i fredags med beskedet.

– Det står att hon inte har tävlingsfarten. Skadan är bättre och hon tränar på i Etiopien, men hon är inte redo för att tävla ännu. Nu kommer de att stanna i Etiopien och satsa allt inför VM, säger Torneklint.

Friidrott säsong 2015

Osäker väg till VM

Problemet som hon dras med är inte helt enkelt att definiera, men sitter i baksidan på låret.

– Det kan vara så att det kommer från ryggen och påverkar baksidan av låret, men det är svårt att säga. Hon fick en smäll i sitt första lopp, säger förbundskaptenen.

Eftersom skadan är diffus är också vägen fram till VM osäker. Torneklint vet inte om det blir fler tävlingar före mästerskapet, men det ser inte ut så. Det skulle betyda att Aregawi bland annat missar Diamond League i Stockholm, som inte har 1 500 meter på programmet men däremot 800 meter.

Aregawi kan komma att stanna i Etiopien, men en regnperiod gör att det också finns en idé om att åka till Sankt Moritz och träna.

Samtidigt som Aregawi, världsmästaren från 2013, dras med skadeproblem har etiopiskan Genzebe Dibaba fortsatt att flytta fram gränserna på 1 500 meter. Förra veckan sprang hon på  3.54,11, den snabbaste tiden sedan 1997 och nionde snabbast någonsin.

”Svårt att säga”

Vad skadeproblemen kommer att betyda för VM i Peking om 40 dagar för Aregawis del är väldigt svårt att säga, säger Torneklint.

– Hon kommer dit och ska försöka försvara en VM-titel. Hon är en fantastisk löpare i grunden, och VM går inte lika fort som i Diamond League eftersom man inte har en hare. Men det är väldigt svårt att säga hur det här påverkar. Det är bara hon själv som kan svara på det.

SVT sänder Diamond League i Monaco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet