Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Duplantis nya mästerskapsrekord i klippet – tog sitt andra EM-guld i karriären

EM-guld till Armand Duplantis: ”Jobbet är avklarat”

Uppdaterad
Publicerad

Armand ”Mondo” Duplantis vann EM-guld i München på höjden 6,06, vilket är nytt mästerskapsrekord. 

Två hopp räckte för att säkra guldet, där ingen annan nådde högre än 5,85.

– Jobbet är avklarat, säger han till SVT Sport.

För fyra år sedan vann Duplantis sitt första internationella seniormästerskap (EM) när han hoppade 6,05 vid en magiskt friidrottskväll på Olympiastadion Berlin. Efter lördagens tävling är han nu tvåfaldig Europamästare, båda gångerna på tysk mark och återigen på ett Olympiastadion.

Dessutom förbättrade han sitt eget mästerskaprekord från Berlin 2018.

– Det var kul och en ny erfarenhet att komma in som regerande mästare. Det var massor av personer här, helt sjukt vilken energi. Tyskland har varit väldigt lyckats för mig, säger han till SVT Sport.

Överlägsen segrare

Storfavoriten Duplantis valde att inleda tävlingen på 5,65 och klarade som om han aldrig gjort något annat. När övriga sedan skulle hoppa på 5,75 bestämde sig de två mest framgångsrika hopparna, Duplantis och Renaud Lavillenie att stå över.

Vidare till 5,85 gick sju hoppare och när det var dags för 5,90 återstod bara två, Duplanits och hemmahoppet Bo Kanda Lita Baehre.

Duplantis klarade direkt. Tysken skulle riva första försöket för att sedan spara två försök till 5,95, där han rev ut sig.

– Det viktigaste var att ta hem guldet och sen gå för mästerskapsrekordet.

KLIPP: Hoppet som gav guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Motivationen är hög

När guldet var säkrat lade han ribban på 6,06 och klarade i första försöket. Därmed hade han förbättrat sitt eget mästerskapsrekord från Berlin 2018.

Nu har han dubbla mästerskapsguld i sommar. Även om han upplevt det mest är glädjen och hungern kvar.

– Jag tycker stavhopp är för kul. Jag älskar att tävla så jag kommer fortsätta hoppa.

Norrmannens första medalj

Tysken Lita Baehre slutade tvåa trots att han stod över en höjd. Trea kom norrmannen Pål Haugen Lillefosse som tog sin första internationella medalj.

Lillefosse kom nia vid VM i Eugene och har ett personbästa på 5,86. Hans tränare Bjørn Åge Herdlevær hyllar Lillefosse och de övriga norska stjärnorna som fått hopp om en stor framtid för Norge i grenen.

– Han är en av de snabbaste stavhopparna. Det gäller att få till den tekniska delen för att hoppa ännu högre. På det sättet som de tre gör det så bra är väldigt nyttigt för allihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.