Armand Duplantis: ”Det finns viktigare saker än pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis har hållit världsklass i stavhopp i flera år. Ändå dröjde det tills för några veckor sedan innan han blev profesionell med ett lukrativt sponsoravtal som grädde på moset.
– Det finns viktigare saker än pengar, säger Duplantis till NRK.

VM-final 2017 och EM-guld förra sommaren efter ett monsterhopp på 6,05. Trots det har Armand Duplantis valt att stanna i skolbänken och behållit sin amatörstatus, vilket inneburit att han inte fått ta emot några prispengar. Tills nu.

För några veckor sedan valde den 19-årige svensk-amerikanen att bli profesionell och han skrev i samband med det på ett sponsoravtal med en skojätte som enligt agenten Daniel Wessfeldt innebär att Duplantis tryggat sin framtid.

– Jag tycker att det finns viktigare saker i livet än pengar. Jag är nöjd med vad jag gjorde och pengarna kan vänta ibland, säger Duplantis till NRK om valet att förbli amatör så pass länge.

Gjorde proffsdebut i Oslo

I proffsdebuten på Bislett Games i Oslo, vilket också var säsongsdebut i Europa i år, för några veckor sedan hoppade Duplantis ”bara” 5,81 och slutade fyra.

– De senaste 3-4 åren har jag haft mer kul än någonsin med stavhopp. Det känns som jag är sju igen och hoppar stavhopp i trädgården hemma. Men i Oslo, med utsåld arena och med alla som kollar på mig istället för bara min pappa och bror, så är det annorlunda på så sätt. Men jag har fortfarande samma driv och har lika kul som jag hade när jag var sju år.

Tror på 6,20 – minst

Duplantis, ”Mondo” kallad, har faktiskt redan hoppat sex meter i år, något han klarade av på en tävling i Fayetteville, Arkansas, USA i maj. Och siktet är, vilket han varit inne på i flera intervjuer tidigare, inställt på att hoppa betydligt högre än så.

– Allt jag behöver göra är att hoppa elva centimeter högre för att nå världsrekordet. Så länge jag kan bli lite snabbare och lite starkare så kommer de där centimeterna. Jag tror jag kan hoppa högre än 6,20 men jag tror absolut att 6,20 är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer