VM-guld och världsrekord för Armand Duplantis

Uppdaterad
Publicerad

Först säkrade Armand Duplantis VM-guldet.

Sedan lade han upp ribban på 6,20 och fixade ett nytt världsrekord.

– Det här var mitt största mål när jag var yngre: att vinna VM och slå världsrekord på ett mästerskap och nu har den drömmen gått i uppfyllelse, säger Duplantis till SVT Sport.

Precis som vanligt när Armand Duplantis är ute och tävlar så bjöds vi på en uppvisning. 22-åringen seglade över 5,60, 5,85, 5,95 och 6,05 utan en tillstymmelse till darr på ribban och sedan var det över. Brasilianaren Thiago Braz klarade visserligen 5,95 i det sista försöket men var aldrig nära att ta sig över 6,05.

Med VM-guldet säkrat var det dags för världsrekordförsök på höjden 6,20, en centimeter högre än hans gällande rekord.

Det första var aldrig nära, Duplantis kom fel till ribban och gjorde inget försök att ta sig över den.

Andra försöket gick likadant.

KLIPP: Hör Armand Duplantis efter guldet

”Fattar inte vad som hänt”

Inför det tredje gjorde han sitt bästa för att klappa igång publiken och det gav resultat. Duplantis tog sig över 6,20 med lite darr på ribban och satte därmed världsrekord för fjärde gången.

– Jag fattar inte vad som just hänt, men jag är glad som fan, säger Duplantis till SVT Sport.

Efter rekordet sprang han mot läktaren för att krama sin flickvän Desiré Inglander och pappa Greg Duplantis som var på plats i Belgrad.

– Efter jag satt rekordet fick jag en blackout, jag kommer inte riktigt ihåg vad jag gjorde efter att jag klarat det, men det känns så speciellt att få krama min flickvän och min pappa som aldrig varit med när jag slagit ett världsrekord. För mig var det lite mer speciellt med honom för utan honom hade jag inte varit här i dag så det var bara rätt att han fick uppleva ett världsrekord, säger Duplantis till SVT Sport.

Drömmen i uppfyllelse

VM-guldet är Duplantis första som senior. Sedan tidigare har han ett OS-guld (2021) och ett VM-silver (2019).

– Det här var mitt största mål när jag var yngre: att vinna VM och slå världsrekord på ett mästerskap och nu har den drömmen gått i uppfyllelse, säger Duplantis.

– 6,20 låter väldigt bra. Det var nästa barriär. Det har en speciell klang.

Amerikanen Chris Nilsen slutade trea efter att ha rivit ut sig på 5,95.

KLIPP: Armand Duplantis tar VM-guldet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.