Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis har fler världsrekord i sikte – och han har inga problem med att vara specifik. Se mer i klippet. Foto: Fredrik Nordahl/SVT/TT

Armand Duplantis siktar på nya världsrekord under inomhussäsongen: ”Jag är bättre än i fjol”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis startar sin inomhussäsong på galan som han själv är med och arrangerar i Uppsala. Och han gör så med uppenbart självförtroende.

– Jag känner mig jättebra, bättre än förra året. Jag vet vilken form jag behöver för att slå världsrekord, säger han.

På torsdag gör Armand Duplantis säsongsdebut på stavhoppsgalan Mondo Classics i Uppsala. SVT Sport träffade världens bäste friidrottare i samband med en träning i Sollentuna, där han tränar snabbhet flera dagar i veckan.

– Rent tekniskt behöver jag inte hoppa stav. Det är som att cykla för mig, säger han.

Kan det uppstå något tekniskt problem om du blir ännu snabbare?

– Nej, det har aldrig varit ett problem. Det hjälper när jag blir snabbare, jag kan greppa staven lite högre och använda styvare stav, så ”speed” är alltid bra.

Säsongstart i träningsarenan

2022 vann Armand Duplantis både VM och EM, samt höjde världsrekordet tre gånger, upp till 6,21. Nu är han alltså enligt egen utsago ännu bättre, och ingen yttrar saker som dessa mer naturligt och självklart än Armand Duplantis.

Hans meriter skulle för många andra idrottare ligga som en skivstång av press på de unga axlarna.

Säsongstarten på torsdag i Uppsala sker just där Armand Duplantis bedriver det mesta av sin hoppträning inomhus i Sverige.

”Hoppas slå fler än förra året”

– Jag är taggad, det finns ingen bättre plats att börja på än Uppsala.

Hur viktigt är det med en bra start på säsongen?

– Det är jätteviktigt, och lite extra press med hemmaplan.

Hur många världsrekord sätter du i år?

– Jag har ingen aning men jag hoppas att jag kan slå mer än förra året. Då var det tre, så jag hoppas på mer än det, säger Armand Duplantis med ett leende.

Missa inte: 19:00: Mondo Classics från Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.