Arne Ljungqvist minns Linda Haglund som en fantastisk idrottstalang. Foto: Bildbyrån

Arne Ljungqvist: ”Talang av ovanliga mått”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kom beskedet att Linda Haglund under gårdagen avlidit. Arne Ljungqvist var ordförande i Svenska friidrottsförbundet när Haglund stod på toppen av sin karriär.

– Det är förskräckligt när en människa går bort mitt i livet, dystert när det är en människa man känner igen, även om det så klart alltid är tragiskt, säger han till SVT Sport.

Linda Haglund fördes i ambulans till sjukhus i måndags och där kunde läkarna konstatera att hon hade cancer i stora delar av kroppen. Under gårdagen avled hon, 59 år gammal.

Såg henne tävla som 15-åring

Linda Haglund var 15 år när Arne Ljungqvist, då ledamot i Svenska friidrottsförbundet, första gången såg henne tävla.

– Hon var en talang av ovanliga mått och en fantastisk idrottstalang, det såg jag direkt. Det var en väldig fart i hennes ben, säger han.

Hennes svenska rekord på 100 meter (11,16) och 200 meter (22,82) står sig fortfarande.

– Hon hade en naturlig fallenhet, säger Ljungqvist.

Fälldes för dopning

Karriären fick en dramatisk vändning när Haglund fälldes för dopning 1981. Hon blev frikänd av Svenska friidrottsförbundet men inte av Internationella friidrottsförbundet, IAAF.

Arne Ljungqvist var då ordförande i IAAF:s anti-dopningskommitté.

– Jag vet att hon så småningom förlät mig, hon var alltid vänlig när vi träffades vid idrottsgalor.

I en intervju med Expressen 2013 ger Haglund en något annan version:

– Arne hade väl sin version och ville göra sin karriär. Det finns väl sådana ledare som är villiga att offra allt, sa hon till Expressen.

Är du besviken på Ljungqvist?

– Jag är inte bitter. Jag kramar om honom när vi ses i dag. Arne är duktig och jag tror på det han jobbar med. Men man måste samtala och utvärdera med utövarna. Det går inte att ena stunden ryggdunka, och andra gången sparka ut någon. Vi är vuxna och måste kunna utvärdera saker, utvecklade hon för Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.