Åskags jättesuccé – andra guldet på U20-VM

Uppdaterad
Publicerad

I förrgår vann 18-åriga Maja Åskag trestegsfinalen på U20-VM i Nairobi. Idag följde hon upp det med att också ta guld i längdhopp. Hon vann med en ynka centimeters marginal då hon satte nytt personbästa med ett hopp som mätte 6,60 meter.

Segermarginalen kan inte vara mindre, men det blev ännu ett guld för jättetalangen Maja Åskag. Hon inledde med att hoppa 6,29 och sedan förbättrade hon lite i varje hopp fram tills det fjärde där fullträffen kom.

Då hoppade hon 6,60 meter – sex centimeter bättre än det bästa hon tidigare gjort i godkänd vind.

Det var en centimeter längre än den indiska silvermedaljören Shaili Singhs bästa hopp. Bronset gick till ukrainskan Mariia Horielova.

Åskag tog även dubbla guld på U20-EM i Tallinn tidigare i sommar.

Guldet är Sveriges tredje på U20-VM, utom Åskags tidigare vann Gabriel Wallmark herrarnas tresteg tidigare idag. Oskar Edlund var först i mål i finalen på 400 meter häck, men diskades senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.