Återkval inom friidrotten kritiseras: ”Förstör sportens anda”

Uppdaterad
Publicerad

Nytt för mästerskapet i Paris är att man infört återkval i friidrott, vilket ger en extra chans att nå semifinal.

– Det förstör lite av sportens anda, säger häcklöparen Oskar Edlund till SVT Sport.

Systemet har inte testats tidigare, inte ens vid något juniormästerskap, utan OS i Paris blev skarpt läge för nyordningen, vilket skapat en del taktiserande och dragit på sig kritik. De som inte gick vidare till semi i löpgrenar får en ny chans i återkvalet, vilket skapat stora startfält en gång till vilket inte minst publiken uppskattat.

– Den är extremt gynnsam för mig men samtidigt kan jag tycka att den blir lite felaktig. Det var en kille i går på 110 meter häck som joggade genom sitt lopp bara för att utnyttja återkvalet så det förstör lite av sportens anda, säger 400-m-häcklöparen Oskar Edlund som sprang på 49,74 och får en till chans i återkvalet i morgon vid lunchtid.

OS i Paris 2024

Där kommer även Carl Bengtström som hade 49,34 att återfinnas. De tre första i varje försöksheat gick vidare till semifinal direkt. Sämsta tid utanför topp tre att gå vidare till semifinal var 48,64.

– Man köper sig själv en dag och försöker att vara fräsch till nästa, beskriver Edlund tanken på bakom taktiken.

”Känns dumt eftersom man får ett extra lopp”

Det såg märkligt ut när amerikanen Freddie Crittenden, som hade en muskelkänning, masade sig fram och sprang i mål på 18,27 – fem sekunder efter heatvinnaren i försöket på 110 meter häck. 18 häcklöpare gick direkt till semifinal medan sex platser reserverats för återkvalet där de två bästa i varje heat får en semifinalplats bakvägen.

Crittenden är världstvåa i år med 12,93 och hade behövt springa på 13,41 för att gå direkt till semifinal, men tar nu istället omvägen via återkvalet som avgörs klockan 10.50 under tisdag förmiddag. Semin avgörs sedan på onsdag 19.05.

Sprintern Nora Lindahl förstår inte taktiken bakom att försöka gå till semifinal via återkval.

– Det känns ju dumt om man gör så eftersom man då får ett extra lopp gentemot de andra, säger 200-m-löparen Nora Lindahl som är tacksam för egen del när man via det här systemet får en chans till.

Lindahl sprang på 23,51 i sitt återkval och var långt från sitt personrekord 22,89.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet