Salwa Eid Naser kunde inte fatta att hon vann VM-guldet på den tiden – 48,14. Foto: TT

Avstängda 400 m-världsmästaren: ”Normalt att missa tre tester”

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren på 400 meter från Doha i höstas, Salwa Eid Naser, stängdes under gårdagen av tills vidare efter brister i sin vistelserapportering. Hon är dock inte speciellt oroad av att stängas av i upp till två år.

– Det kommer att gå bra, säger 22-åringen.

Bahrainlöparen, med nigerianskt ursprung, väckte uppmärksamhet med att vinna på 48,14, blott 0,54 från Marita Kochs ”omöjliga” världsrekord från DDR-eran på 1980-talet.

Nu har Eid Naser stängts av tills vidare av det Internationella friidrottsförbundets fristående antidopningsenhet Athletics Integrity Unit (AIU) för att ha brustit i sin vistelserapportering och straffsatsen tros bli mellan ett och två års avstängning. Det är inget som oroar henne.

De uteblivna testerna var före VM-guldet

”Jag har aldrig varit en fuskare och kommer aldrig att bli det. Jag missade bara tre tester, vilket är normalt, det är sådant som händer”, säger hon i en video på Instagram.

Hon uppger att de tre missarna inträffade innan september förra året, alltså före VM. Det är oklart vad en fällande dom skulle innebära för VM-guldet.

”Förhoppningsvis kommer det att lösas eftersom jag inte riktigtgillar den här bilden av mig. Det kommer att gå bra. Det är väldigt irriterande att haden lilla fläcken på mitt namn”, säger hon.

Bahta utreds fortfarande

I ett parallellfall tog svenskan Meraf Bahta EM-brons på 10000 m i Berlin 2018 under tiden som hon utreddes för just brister i vistelserapporteringen. När domen sedan kom på ett års avstängning räknades den från en dryg månad efter EM-medaljen som hon än så länge har fått behålla. Det internationella friidrottsförbundet ska dock utreda den händelsen, så sista ordet är inte sagt, något Expressen rapporterade under torsdagen.

Bästa löparna på 400 meter:

1) Marita Koch, Östtyskland, 47,60 (Canberrra 1985)

2) Jarmila Kratochvilova, Tjeckoslovakien, 47,99 (Helsingfors 1983)

3) Salwa Eid Naser, Bahrain, 48,14 (Doha 2019)

4) Marie-José Perec, Frankrike, 48,25 (Atlanta 1996)

5) Olga Bryzgina, Sovjetunionen, 48,27 (Canberra 1985)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.