Brianna McNeal vann 100 m häck vid DL-galan i Stockholm 2018. Foto: TT

Avstängde OS-mästaren förnekar skuld

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande OS-mästaren på 100 meter häck Brianna McNeal förnekar skuld och ber om att frikännas.

– Hon förväntar sig att bli frikänd, säger teamet runt henne.

McNeal, som hette Rollins innan hon gifte sig 2017, har stängts av tills vidare av det internationella friidrottsförbundet integritetsenhet, AIU, eftersom hon misstänks ha manipulerat dopningstestningen. Vad det innebär är inte klarlagt.

Hennes team meddelar i dag att amerikanskan McNeal inte testat positivt för något.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Vi vill understryka att Brianna inte har testat positivt för någon förbjuden substans inom friidrotten, säger teamet enligt Reuters. McNeal vill gärna komma till tals så fort som möjligt.

”Förväntar sig att bli frikänd”

– Brianna kommer att begära en utfrågning, där hon förväntar sig att bli frikänd och fortsätta sin karriär med kommande mästerskap, fortsätter teamet runt McNeal.

Efter OS-guldet i Rio 2016 var hon avstängd under VM-säsongen 2017 efter att ha haft tre missar i vistelserapporteringen. Hon var tillbaka i VM i Doha 2019 men blev diskad för en tjuvstart i försöket.

Eftersom 29-åriga McNeal har en dopningsdom bakom sig riskerar hon upp till åtta års avstängning om hon fälls igen.

KLIPP: Andreas Kramers tre löpningstips (16 dec 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet