Trots turbulens – EM-brons till Bahta

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsmisstänkt och under utredning – men i kväll tog Meraf Bahta Sveriges första medalj i friidrotts-EM när hon blev trea på 10 000 meter på tiden 32.19,34.

– Det har verkligen varit jobbigt, väldigt jobbigt och tufft, säger hon till SVT Sport.

Efter all turbulens inför friidrotts-EM för dopningsmisstänkta Meraf Bahta, som är under utredning för att hon fått tre prickar efter tre missar i Wadas (världens antidopningsbyrå) vistelserapport, ställde hon sig för start i 10 000 meter.

– Jag bestämde att jag måste vara stark och jag måste kämpa. Jag kan inte göra något annat, säger Bahta till SVT Sport efter loppet.

Friidrotts-EM

Hon lade sig långt fram och hakade på en tättrio med israeliskan Lonah Chemtai Salpeter, nederländskan Susan Krumins och turkiskan Yasemin Can. När de sprungit drygt tjugo minuter tappade Bahta och såg ut att inte orka sista delen av loppet.

Men Bahta kom ikapp turkiskan som samtidigt började krokna, och svenskan tog sig förbi och knep bronset.

– Det var väldigt bra men väldigt varmt. Jag kände mig trött.

Guldet vann israeliskan Lonah Chemtai Salpeter på 31.43,29, silver till nederländska Krumins på tiden 31.52,55.

– Nu ska jag vila i några dagar och ladda inför 5000 och hoppas att det går bra där också, säger Bahta.

Se bronsloppet igen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet