Barshim om kritiken mot Qatar: ”Jag vet ingenting om det”

Publicerad

Igår tog det stora hemmahoppet, Mutaz Essa Barshim ett spektakulärt guld i höjdhoppet framför en hemmapublik i extas. Innan mästerskapet har många frågor handlat om Qatars brott mot mänskliga rättigheter. Guldmedaljören själv vill inte kommentera frågan.
– Jag vet ingenting om några brott mot mänskliga rättigheter, jag som idrottare lever som i en bubbla och vill bara förbättra mina resultat, säger Barshim i SVTs studio.

Efter en fantastisk gårdag fick en, för dagen, stor hemmapublik äntligen se en Qatarisk guldmedalj. Mutaz Essa Barshim tog både 2.35 och 2.37 i första försöken och tog en bragdartad guldmedalj efter en skadefylld uppladdning inför mästerskapet. Efter frågor om guldet fick Barshim även frågor om situationen i Qatar och de brott mot mänskliga rättigheter som landet blivit anklagat för.

– Jag vet ingenting om några brott mot mänskliga rättigheter. Du måste förstå att som idrottare har jag varit som i en bubbla och bara försökt att förbättra mina resultat, säger Barshim i SVTs studio.

Barshim menar att den frånvarande publiken var ett större problem för honom själv.

– För mig som en idrottare var publiken ett större bekymmer. Men jag lyckades ändra på det, nu vet vi vad lösningen på publikproblemet är, det är Barshim, säger höjdhopparen i SVTs studio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer