Foto: BILDBYRÅN

Bekräftat: Aregawis B-prov positivt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport kan avslöja att även Abeba Aregawis B-prov visade spår av dopning.
Hennes agent Jos Hermens uppger att de förbjudna tabletterna kopplas samman med två läkare från Turkmenistan.
”Självklart måste IAAF få fast personerna som ligger bakom och startade allt detta”, säger han till SVT Sport.

Det var måndagen den 29 februari som nyheten om Aregawis positiva dopningstest slog ner.

Den dubbla VM-guldmedaljören gick med på att stängas av tills vidare men begärde att B-provet skulle analyseras.

Strax före klockan nio i morse anlände en märkbart samlad Aregawi till dopningslabbet i Lausanne tillsammans med sin agent Jos Hermens.

Nu kan SVT avslöja att även B-provet visar spår av den förbjudna substansen meldonium. Det bekräftar Hermens för SVT:s Maria Wallberg på plats i Schweiz.

”Abeba var i chock”

– Abeba var i chock redan när hon kom hit och har varit så i flera veckor, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Vi hade ett långt möte i dag med IAAF om hela situationen och jag var väldigt glad att hon öppnade upp bra och gav information om vad som hänt och hur det här kan ha skett. Hon kände sig sedan inte längre trygg med att komma tillbaka (till labbet) och höra resultatet av b-provet, fortsätter Hermens.

Frågan kvarstår, har hon erkänt att hon tagit något?

– Hon har uppenbarligen tagit den här produkten. Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst, Turkmenistan. En av dessa läkare har redan blivit gripen i Addis Abeba och sitter i fängelse, berättar Hermens.

För att förtydliga, i morse förnekade Abeba att hon kände till hur hon fått meldonium i kroppen. Nu har hon erkänt eller?

– Hon trodde att det var ett tillskott. Jag vet att folk tänker ”alla har en ursäkt”. Men hon har aldrig sett någon förpackning eller recept. Vi känner oss också illa till mods för vi säger alltid till våra idrottare att låta oss veta om de tar något. Abeba har sig själv att skylla. Hon skulle aldrig ha tagit något som hon inte visste vad det var, säger Hermens.

”Måste få fast dem”

– Det är två läkare som kommer från Turkmenistan men nu har turkiskt medborgarskap, de är inblandade i detta. Vi försöker nu tillsammans med IAAF utreda exakt hur de fått kontakt med vissa idrottare och tränare.

– Med en pågående utredning tror jag inte att IAAF vill säga mer och jag tror inte heller att jag ska ge mer information för de måste självklart få fast personerna som ligger bakom och startade allt detta, säger Hermens till SVT Sport.

På onsdagseftermiddagen bekräftade svenska friidrottsförbundet resultatet i ett pressmeddelande. På frågan varför agenten väljer att gå ut och prata öppet om beskedet säger han följande:

– Jag tycker att vi ska vara öppna med detta, vi kämpar alla mot dopning och det är fruktansvärt det som hänt.

Abeba Aregawi har vunnit VM-guld på 1500 meter både inomhus 2014 och utomhus i Moskva 2013. Hon tog också ett EM-silver utomhus 2014 och ett EM-guld inomhus 2013.

Efter dopningsskandalen valde hennes klubb, Hammarby Friidrott, att bryta med löparstjärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer