Foto: Bildbyrån

Olika uppgifter om Bahta i SM

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är Meraf Bahta fri att tävla igen efter Riksidrottsförbundets ett år långa avstängning. Det innebär att hon har sex dagar på sig att kvalificera sig till VM i Doha.

I dag bekräftade hennes ”svenska pappa” Ulf Björklund för SVT Sport att hon ska springa 5 000 meter på söndag på SM i Karlstad. Men hennes tränare Ulf Friberg dementerade senare uppgiften och menar att inget är bestämt än.

Meraf Bahta, med bland annat ett EM-guld på distansen, stängdes av för att ha missat att lämna vistelserapport vid tre tillfällen på raken. Domen kom i juni efter en utdragen process där dopningsnämnden friade, men dopningskommissionen överklagade innan Riksidrottsnämnden sedan kom med det slutgiltiga beslutet om avstängningen.

Alternativen för Bahta var att tävla på SM eller springa 1 500 meter i Zagreb kommande tisdag. Nu står det alltså klart enligt Ulf Björklund att hon gör comeback på SM, som sänds direkt i SVT i helgen. Om det blir någon tävling i Zagreb nästa vecka är ännu oklart.

Men – Bahtas tränare Ulf Friberg säger emot Björklund.

– Det stämmer inte att hon ska tävla på söndag. Vi ska ta ett beslut på lördag, säger han till SVT Sport under torsdagseftermiddagen.

VM-kvalgränsen på 5 000 meter är 15.22,00 och Bahtas personliga rekord är 14.49,95. Mästerskapet i Doha börjar den 27 september och den sista dagen att kvalificera sig är den 6 september.

”Ingen satsning mot VM”

I går berättade Ulf Friberg för SVT Sport att löparen inte är i något jättebra skick.

– Det är ingen satsning mot VM eftersom hon haft för lite tid att förbereda sig för att göra det bra. Det har varit ett turbulent och tufft år. Hon ska bli hel och frisk och komma igång, det är det viktiga. Om hon springer en tävling och mot förmodan skulle klara någon kvalgräns så får man ta ställning till det i så fall, sade han.

Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter från tränaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.