Angelica Bengtsson och Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån/TT

Bengtssons bragd tände Duplantis: ”Blev helt taggad”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis siktar mot att ta Sveriges andra medalj i friidrotts-VM.

Och han fick extra tändvätska av att se damernas dramatiska final där Angelica Bengtsson spelade en huvudroll.

– Han var så ”excited” efter det, han blev helt taggad, säger mamma Helena Duplantis.

Sam Kendricks, USA, Piotr Lisek, Polen och Armand ”Mondo” Duplantis, Sverige.

Det är trion som väntas göra upp om medaljerna i stavhoppsfinalen i Doha. Alla tre har seglat över sex meter i år, Kendricks med världsårsbästa 6,06.

– Det gäller att få till rätt hopp på rätt höjd. Jag tror att det blir jättejämnt och att det kommer att gå ner till att man räknar missar, säger Helena Duplantis, mamma och fystränare till ”Mondo”.

Hur klarar ”Mondo” av pressen i att vara en av favoriterna?

– Han hanterar det bra, men han är medveten om situationen – det här är bästa året någonsin om man tittar på hur alla hoppat. Man kan inte titta på andra mästerskapstävlingar och tänka att 5,85-5,90 kommer räcka till medalj. Men han vet helt klart att det kommer att bli jättejämnt. Det är bara att hoppa på.

Taggad efter Bengtsson

I går laddade familjen Duplantis med medaljhoppet ”Mondo” i spetsen med att äta pasta och kolla på film på hotellrummet.

– Han har inte gjort mycket, han bara väntar, säger Helena Duplantis.

Och om han nu skulle behövt extra tändvätska till finalen han väntat på hela säsongen fick han det när han i söndags bevittnade damernas stavfinal från läktaren på Khalifastadion.

Angelica Bengtsson stod för en bragdartad prestation när hon bröt sin stav och direkt efteråt klarade 4,80, nytt svenskt rekord.

– Han var så ”excited” efter att han tittat på Angelicas tävling, han blev helt taggad efter det, det var jätteroligt. Han var väldigt imponerad, säger Helena Duplantis.

”Här jag ska vara”

Armand Duplantis tror att även herrarnas final kan bli tidernas bästa.

– Ja, bästa på ett VM, men om man räknar in EM vet jag inte haha, säger han och syftar på den sagolika EM-finalen i fjol där ”Mondo” vann på 6,05.

Han har visat flera gånger att han kan tända till när det verkligen gäller – och när han vill bjuda publiken på något stort. Som under Finnkampen när han tog sex meter trots att han vunnit för länge sedan – för att han ville ge tillbaka till alla som var där, alla som gav honom energi.

– Jag vet att jag är en entertainer, jag vill underhålla och visa folk att jag har kul. Även om man ibland måste fokusera lite, allt är inte bara på skoj. Men jag försöker verkligen visa att jag har kul när jag tävlar.

Finalen inne på Khalifastadion börjar kl 19.05. ”Mondo” är redo.

– Jag känner att det är här jag ska vara, jag ska vara i finalen och i toppen av listan efter tävlingen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.