Foto: Bidlbyrån

Bergqvist: ”Kungen av diskusvärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl har varit överlägsen i diskusringen i år och var stor favorit inför VM i Doha. Trots en något sämre längd på sina kast än tidigare är Kajsa Bergqvist, VM-guld i höjdhopp 2005, imponerad.

– Det är en oerhörd bedrift. Det är en otacksam situation att komma in som skyhög favorit. Det är lätt att känslan av att man har allt att förlora infinner sig, säger SVT:s expert.

– Han har ju den marginalen, hela den här säsongen har han varit 2-3 meter bättre än sina konkurrenter i de flesta tävlingarna. Det är den marginalen han har tillgodo som gör att han vinner, trots en av säsongens kortaste tävlingar. Det vore så orättvist efter den här säsongen och med de silvermedaljer han haft (VM och EM) om han inte skulle fått plocka hem VM-guldet i dag.

Ståhl blev Sveriges sjunde världsmästare och tog det första guldet sedan 2013. Och favoritskapet han hade gick inte att ta miste på.

Friidrotts-VM

– Det är en oerhörd bedrift. Det är en otacksam situation att komma in som skyhög favorit. Det är lätt att känslan av att man har allt att förlora infinner sig. Att känna att allt annat än guld är ett misslyckande. Nu är han kungen av diskusvärlden.

I jämförelse med tidigare tävlingar var det ingen som fick på något särskilt långt kast. Men Ståhl var den enda som kastade över 67 meter och han gjorde det tre gånger.

– En kväll som denna är resultatet sekundärt. Det är stabiliteten som lägger grunden till det. Han har varit så jämn över hela säsongen och med den höga lägstanivån räcker det till guld, säger SVT:s expert, Alhaji Jeng.

– Stålmannen har blivit guldmannen, säger Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet