Foto: Bildbyrån/TT

Bergqvist: ”Rogestedt har all rätt att vara bitter”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Rogestedt är bestört efter att ha diskats – och missat finalen på 1 500 meter.

Han får medhåll av SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

”Jag förstår att han är bitter. Han har all rätt att vara det”, säger Bergqvist.

Johan Rogestedt var finalklar på 1 500 meter men har diskats av tävlingsjuryn. Anledningen var en belgisk protest om störning i Rogestedts försökshet som vann gehör.

Rogestedt är bestört över beslutet och har riktat hård kritik mot det belgiska förbundet. Löparen som svensken ska ha stört är nämligen spanjor och den lyckade protesten skickar belgiske löparen Isac Kimeli till final på Rogestedts bekostnad.

Friidrotts-EM

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist lider med Rogestedt:

– Jag förstår att han är bitter. Han har all rätt att vara det, säger hon.

Vad tycker du om belgarnas agerande?

– Det är klart att alla länder ser till sina atleters bästa, men det här tycker jag är på gränsen till osportsligt. Om spanjoren inte känner sig så pass störd att han själv lämnar in en protest så känns det löjligt att Rogestedt diskas för att någon annan tycker att det varit en störning.

Har du sett något liknande tidigare?

– Inte som jag kan påminna mig. Det kan ha hänt när svenskar inte varit inblandade men annars kan jag inte minnas.

Hur tror du att han hade presterat om han fått springa final?

– Det är många löpare som befinner sig på den tiden som han gjort. Det hade kunnat bli en tät final och Rogestedt är en stark avslutare. Det visade han ju i försöket. Därför är det ännu tråkigare att han inte får chansen. I finalen dras det inte upp något rekordtempo, det är spurten som avgör, säger hon och fortsätter:

– Hans styrkor som löpare passar väldigt bra i mästerskap och han hade kunnat placera sig väl. Huruvida det hade blivit medalj är jättesvårt att svara på.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet