Kajsa Bergqvists hyllning till Duplantis: ”Det är helt unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Nytt världsrekord av Armand Duplantis.

Då hyllas han av Kajsa Bergqvist.

– Jag tror vi kommer få se många fler världsrekord av ”Mondo”, säger den svenska förbundskaptenen.

Det nya världsrekordet i stavhopp är 6,19 och det tillhör Armand Duplantis. Svensken stod för hoppet under måndagskvällen i Belgrad.

Den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist – med bland annat tre VM-guld och ett OS-brons i höjdhopp – är synnerligen imponerad av den rekordnoteringen.

– Att han får sätta världsrekord igen... det är helt unikt i sig. Eftersom han är så otroligt duktig tror jag att vi kommer få se många fler världsrekord av ”Mondo” i hans karriär, säger hon.

”Betyder jättemycket”

Det tog Duplantis 51 försök för att klara 6,19. Han firade vilt efter det lyckade hoppet.

– Det betyder jättemycket för honom. Han har ju slagit världsrekord tidigare men då har utvecklingen gått framåt hela tiden. Nu har han verkligen fått kämpa för att klara det här steget. Han har hoppat otroligt bra under det senaste året, så det var välförtjänt, säger Bergqvist.

”Är inte förvånad”

SVT Sports expert Alhaji Jeng förklarar att det är små saker som ligger bakom att det nu blev rekord.

– Nu satte han de små tekniska detaljerna som han inte gjort innan. Jag är inte förvånad. Det har varit så löjligt nära i många tävlingar i rad. Han har verkligen varit i världsrekordsform, säger Jeng.

Han tror att Duplantis rival Chris Nilsens världsårsbästahopp under söndagen (6,05) kan har hjälpt.

– När Armand såg det hoppet fick han nog en rejäl push i rätt riktning.

Tror på 6,30

Jeng tror att nästa mål blir att slå rekordet med ytterligare en centimeter för Duplantis. Han säger också att ”Mondo” har betydligt högre höjder i sig.

– Jag tror definitivt att han kan hoppa upp mot 6,30 och lite därtill i framtiden. Med rätt stimulans inför en gala eller ett mästerskap har han den höjden i sig.

KLIPP: Nytt världsrekord av Armand Duplantis – klarar 6,19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.