Kajsa Bergqvist och Khaddi Sagnia. Foto: Bildbyrån och TT

Bergqvist tror att Sagnia slår rekordet i år: ”Längtar”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Kajsa Bergqvist är fylld av förväntan inför den här säsongen.

Hon har två stora VM-guldfavoriter i Armand Duplantis och Daniel Ståhl – och hon är övertygad om att Khaddi Sagnia kommer att hoppa över sju meter.

– Det kommer att hända den här säsongen, säger Bergqvist till SVT Sport.

Det var i lördags som Khaddi Sagnia slog till med ett nytt personbästa, 6,95, vid tävlingar på VM-arenan i Eugene i amerikanska Oregon.

Ett glädjebesked, så klart – men för de initierade var det helt enligt förväntan.

– Hennes kapacitet är ju hög, det har vi sett i flera år. Hon har ju haft hopp som är över sju meter och längre därtill. Det hon har fått kämpa med de senaste åren är att hitta plankan och bli trygg i det, säger den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergvist.

Erica Johansson har haft det svenska rekordet i längdhopp (6,99) i snart 22 år, men i år kommer det ryka, det är Bergqvist helt säker på.

– Khaddi har ju varit över sju meter många gånger i hopp där plankträffen kanske inte stämt, så den kapaciteten har hon haft i flera år. Nu, med den här starten på säsongen så är det klart att Khaddi längtar efter att slå det (svenska rekordet), vi alla längtar efter det. Det kommer att hända den här säsongen, säger Bergqvist.

”Betyder ju jättemycket”

Att Sagnia dessutom slog sitt personliga rekord i Eugene, där VM kommer att hållas senare i sommar (15-24 juli), är något Bergqvist gillar skarpt.

– Det betyder ju jättemycket. När hon kommer in dit nästa gång, när det är VM, så kommer ju hjärnan koppla på en massa positiva signaler om hur det gick där sist och det ska man inte underskatta.

Men någon given guldkandidat ser hon inte Sagnia som.

– Det är många som har chansen på en medalj, men det betyder inte att alla kommer slå in. Ett bra utfall är att 50 procent slår in, realistiskt borde vi kunna få med oss tre, går det riktigt bra kan vi få fler, säger Bergqvist som tror mest på Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

– Vi har en superstark guldfavorit i ”Mondo”. Daniel är utmanad nu för första gången och det blir en lite ny situation för honom, men han har visat att han presterar bra på de stora mästerskapen och han har rutin och så där, så jag tror han har alla möjligheter att lyckas.

SVT sänder Diamond League-tävlingen från Rabat på söndag kväll med start klockan 20.00.

KLIPP: Experten Alhaji Jeng hyllar Khaddi Sagnia (29 maj 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Khaddi Sagnia och Alhaji Jeng. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.