Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bianca Salming berätta om tiden efter Börje Salmnings död. Foto: Bildbyrån/Sveriges Radio

Bianca Salming i Sommar i P1: ”Borde ha stängt in mig mer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter pappa Börje Salmings bortgång i ALS november 2022 vände sig Bianca Salming ännu mer till friidrotten.

Men när hon blickar tillbaka tycker 24-åringen att hon ställde upp för mycket i media kort därefter.

– Jag fick aldrig någon paus. Jag kände mig nästan skyldig att ställa upp, säger hon i Sommar i P1.

Bianca Salmings sommarprat är centrerat kring två ämnen: relationen till pappa Börje Salming som gick bort i ALS november 2022 och vad friidrott har betytt för henne sedan hon började som barn – och under sorgen.

Börje Salming var ensam när han fick höra att han antagligen hade ALS. Sedan skulle han, tillsammans med Biancas mamma, berätta för sin dotter.

– Pappa var i chock när han kom, ledsen. Hade det bara varit han och jag hade han nog inte gråtit, han ville inte oroa mig i onödan. Men när mamma kramade om honom kom tårarna. Vi grät trots att vi inte visste hur jävla vidrigt allt skulle bli, säger Bianca Salming.

Vände sig till friidrotten

EM 2022 blev stort för Bianca Salming. Dels satte hon personligt rekord i mångkamp, men framför allt hade hon stödet från familjen – med Börje i spetsen – på läktaren i t-shirts som det står ”Bianca Salming Fan Club” på.

– Tiden är tuff. Pappa är sjuk och det tar upp mycket av tankarna. Fokuset på tävlingsbanan blir en utmaning. När jag väl är på EM i München pratar jag knappt med familjen eller media. Det enda som finns är friidrotten.

Bianca Salmings avsnitt i Sommar i P1 släpps som podd 07:00 och sänds i P1 klockan 13:00.

Hör en del av avsnittet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.