Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Salmings tävling – klarade 1,85 i höjdhoppet Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Bianca Salming tvåa genom tiderna efter Carolina Klüft: ”Coolt och gör mig glad”

Uppdaterad
Publicerad

Bianca Salmings satsning på mångkamp har gett bra utdelning. I dag satte hon personrekord i femkamp inomhus i Tallinn och har bara Carolina Klüft före sig i bästalistan genom tiderna i Sverige.

– Det är coolt och gör mig glad, säger Salming till SVT Sport.

Fjolåret innebar en misslyckad satsning på höjdhopp. Nu är hon åter på mångkampsspåret och noterade 4 533 poäng och placerade sig som tvåa genom tiderna efter Klüft som nådde 4 948 poäng 2005.

Ukrainskan Yuliya Loban vann på 4 537 poäng, endast fyra före Salming.

– Jag känner mig utmattad och lite arg eftersom jag trodde att jag hade vunnit. Jag såg inte ukrainskan eftersom hon var bakom mig men jag tror att hon persade med fyra sekunder, säger Salming.

Vinnaren av mångkampen, Loban, hade 2.18,44 och var 2,5 sekunder efter Salming på avslutande 800 meter.

”Vet helt ärligt inte hur systemet fungerar”

Tävlingen kommer att ge Bianca rejält med rankingpoäng inför sommaren. För att ta sig till inomhus-VM i Glasgow i mars krävs det att Bianca har ett av de fem bästa femkampsresultaten i världen när kvalperioden löper ut. Inför söndagens tävling låg hon på den femte och sista platsen.

– Visst vill jag vara med på VM, det är ju därför jag tränar och tävlar, men jag vet helt ärligt inte hur systemet fungerar, vilka som kommer från utomhusresultat och från inne. Jag får ta det med Kajsa (Bergqvist, förbundskapten) eller jag ska nog bara luta mig tillbaka. Jag har gjort det jag kunnat och får vara nöjd, säger Salming.

– Jag skulle vilja göra en mångkamp till inomhus och det skulle passa bra med VM eftersom jag känner att jag har mer att ge, säger Salming.

Fakta Salming vs Klüft:

60 m häck: Salming 8,83 (Klüft 8,19)

Höjdhopp: 1,85 (1,93)

Kula: 14,73 (13,29)

Längdhopp: 5,91 (6,65)

800 meter: 2.15,87 (2.13,47)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.