Vin Lananna, i mitten, väljer att avgå som chef för friidrotts-VM 2021. Här vid ett möte 2014 då man ansökte om att få spelen 2019 (gick till Doha). IAAF:s generalsekreterare Essar Gabriel till vänster och IAAF:s ordförande Sebastian Coe till höger. Foto: TT.

Björn Eriksson ger inte mycket för friidrottsbasens förklaring: ”Krystat”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för USA:s friidrotts-VM i Oregon 2021, Vin Lananna, hoppar av sitt uppdrag för att istället stärka friidrotten i USA inför OS i Los Angeles 2028, skriver Reuters.

– Det låter krystat, säger Björn Eriksson, som ledde Göteborgs ansökan vid tidpunkten, till SVT Sport.

– Det kan väl inte finnas ett bättre sätt att marknadsföra friidrotten i OS 2028 än att göra ett lyckat VM på hemmaplan 2021? utvecklar Eriksson, som var mycket upprörd 2015 när Oregon tilldelades mästerskapet, ett evenemang som var tänkt att utgöra höjdpunkten i staden Göteborgs 400 års-firande.

– Det låter krystat och som om man tar bakvägen ur huset, säger RF-ordföranden Eriksson som vid budgivningsprocessen 2015 var ordförande i Svenska Friidrottsförbundet.

Efter valet där två eller tre ledamöter i det internationella friidrottsförbundet, IAAF, röstade emot Oregon fick Eriksson höra av fem stycken ledamöter att just de varit emot USA som val av arrangör för ett friidrotts-VM för första gången. Det var Vin Lananna som var Oregons starke man i budgivningsprocessen.

Oregon-VM utreds i USA och Frankrike

USA:s justitiedepartement utreder budgivningen och även franska myndigheter utreder valprocessen som en del i en större översyn av OS- och världsmästerskapsbudgivningar. I samband med dessa utredningar har Eriksson fått lämna upplysningar.

– Jag är nyfiken på vad utredningarna leder till. Vi var offret, förövaren är mer okänd. Det är något skumt och en dimmig historia. Det hoppfulla är att brottsförebyggande myndigheter ska få fram något och bringa klarhet, säger Eriksson.

65-årige Lananna, som stängdes av som USA:s friidrottsförbunds ordförande i februari när justitiedepartemenet inledde sin utredning, förnekar kopplingar mellan sitt avhopp och utredningen.

– Med det dagliga arbetet inför Oregon21 i kapabla händer kan tidpunkten för att gå vidare och titta på framtiden för friidrotten i USA inte vara bättre, säger Lananna till The Eugene Register-Guard. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.