Usain Bolt blir av med ett OS-guld på 4x100 meter. Foto: Bildbyrån

Bolt blir av med ett OS-guld i stafett

Publicerad

Sprintkungen Usain Bolt blir av med ett av karriärens nio OS-guld, då Internationella olympiska kommittén, IOK, diskvalificerat Jamaicas guldlag på 4x100 meter i Peking 2008.

Anledningen: Landsmannen Nesta Carter var dopad med medlet methylhexaneamin, som varit förbjudet sedan 2004.

Nyheten läckte ut redan i somras men IOK har inte bekräftat den och fastställt dom förrän i dag. Bolt har inte kommenterat dagens utslag men har tidigare sagt:

– Det är fruktansvärt eftersom jag jobbat så hårt under flera år och samlat på mig guldmedaljer och jobbat hårt för att bli en mästare. Men det är saker som händer i livet och om det blir bekräftat så kommer jag att lämna tillbaka min guldmedalj, det är inget problem för mig, sa han enligt The Guardian i juni förra året.

Får behålla OS-guldet från 2012

Carter har varit en tung pjäs i Jamaicas stafettlag med guld i OS i London 2012 och tre VM-guld i stafett: 2011, 2013 och 2015.  Carter och de andra får behålla guldet från London 2012.

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, som arrangerar VM, kommer nu att gå vidare med Carter och se om det går att omtesta prover från tiden efter 2008. ”Så fort IOK:s process är klar kommer IAAF att ta ärendet till det jamaicanska friidrottsförbundet för att avgöra Carters påföljd”, skriver IAAF, enligt AFP.

31-åringens personrekord på 100 m är på 9,78, vilket han är sexa genom tiderna på. IOK har bett Jamaica att lämna tillbaka medaljerna från Peking 2008. Förutom Bolt blir även Asafa Powell och Michael Frater av med sina guldmedaljer.

Carter överväger rättliga åtgärder

Methylhexaneamin var inte specifikit förbjudet vid tidpunkten, det blev det 2011, men samlas in under samma tak med förbjudna produkter som har liknande kemiska uppbyggnad eller biologiska effekt.

IOK skrev in domen att det inte är någon mening att göra ett överklagande till skiljedomstolen Cas eftersom medlet methylhexaneamin ger rätt till sanktioner men Carter känner sig oskyldig och överväger rättsliga åtgärder, uppger Jamaica Observer.

Tog senaste trippeln i somras i Rio

Beslutet innebär att Bolts trippel-trippel – med guld på 100 meter, 200 meter och korta stafetten i Peking 2008, London 2012 och Rio 2016 – därmed är ett minne blott för 30-åringen som till sommaren gör sitt sista mästerskap vid VM i London.

I sommarens OS i Rio de Janeiro försvarade Usain Bolt sina titlar på 100, 200 och 4x100 meter och rundade därmed av OS-karriären med totalt nio guld efter tre raka guld i tre raka mästerskap.

Trinidad och Tobago tilldelas OS-guldet, Japan silvret och Brasilien bronset.

Vid IOK-beslutet (som skrevs under 13 januari), där Gunilla Lindberg var en av tre beslutande medlemmar i disciplinkommittén, blev även den ryska trestegs- och längdhopparen Tatjana Lebedeva, 40, av med sina OS-silver från Peking på grund av dopning. Hon ska ha tagit turinabol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer