Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Usain Bolts ord om Jamaicas stora talang. Foto: Bildbyrån

Bolt pekar ut sina arvtagare

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått sex år sedan Usain Bolt lade av. Friidrotten har problem att fylla tomrummet efter att den allra störste lämnat arenan. Han pekar nu ut två möjliga arvtagare.

– Förhoppningsvis kommer dessa två att motivera andra ungdomar, säger Bolt.

36-årige Bolt tog åtta OS-guld (blev av med ett stafettguld efter att en lagkamrat diskats för dopning) och elva VM-guld. Förutom att Bolt meritmässigt är störst genom tiderna hade han en karismatisk personlighet och nådde en stjärnstatus långt utanför friidrotten.

Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen och Shelly-Ann Fraser-Pryce är stora stjärnor men det är stora skor att fylla.

– Det kommer att bli en process. Efter mig gick intresset ner med tanke på vem jag var och hur stor min personlighet var. Förhoppningsvis kommer det att ändras de kommande åren, säger Bolt, som vill ta en större plats inom friidrotten och för samtal med det internationella friidrottsförbundet för att hitta en roll.

”Kan förhoppningsvis motivera andra ungdomar”

Han tror att Noah Lyles kan vara ett namn att fylla tomrummet i manlig sprint och har även identifierat två talanger hemma på Jamacia: Ackeem Blake, 21, som i lördags i Los Angeles satte personligt rekord på 100 meter med 9,89. Och Oblique Seville, 22, som förra året sprang på 9,86.

– Förhoppningsvis kommer dessa två att motivera andra ungdomar att vilja ta steget och vilja träna hårdare och vilja ägna sig åt att verkligen vilja satsa och göra det bättre, säger Bolt.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, 36, är jämnårig med Bolt och vill förlänga sin rekordsvit med att ta ett sjätte VM-guld på 100 meter i Budapest i augusti.

– Jag följer Shelly ganska mycket eftersom hon höll på under samma period som jag. Att hon fortfarande håller på och gjort comeback efter att ha fött barn är imponerande, säger Bolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.