Worknesh Degefa och Lawrence Cherono vann Boston Marathon. Foto: TT.

Boston Marathon hedrade offren på årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

På sexårsdagen av bombattacken arrangerades under måndagen Boston Marathon. Klockan 14.49 lokal tid hölls en ceremoni för att hedra offren där tre personer dog och hundratals skadades.

Kenyanen Lawrence Cherono vann herrklassen efter att spurtat ifrån den tvåfaldige vinnaren Lelisa Desisa och vann den 123:e upplagan på 2.07.57. Desisa, vars seger 2013 hamnade i skuggan av bombdådet, var två sekunder bakom i loppet som lockade 30 000 löpare på Patriots' Day. Det var första gången sedan bombdådet som tävlingen arrangerades på årsdagen.

– Det var tufft att vinna och jag är så glad, säger Cherono som tog sin största seger i karriären enligt AP.

Desisa kände sig ändå som en vinnare.

– Jag kände mig som en vinnare när jag kom tillbaka till Boston. Jag är så glad och kommer tillbaka, lovade Desisa enligt IAAF.

Damsegraren har vunnit Göteborgsvarvet

Etiopiskan Worknesh Degefa vann damklassen på 2.23.31, nästan tre minuter före tvåan Edna Kiplagat.

– Även om jag inte sett banan tidigare så har jag tittat på video. Jag hade den minnebilden när jag sprang i dag och det var skönt att vi kunde springa efter regnet, säger Degefa, som presenterade sig för en svensk publik när hon vann Göteborgsvarvet 2015.

Den första kvinnliga OS-mästaren i maraton, Joan Benoit Samuelsson 1984, sprang in på 3.05.18 i sitt 40-årsjubilieum efter sin första vinst i Boston. 61-åringen siktade på att vara mindre än 40 minuter efter sin segertid på 2.35.15 och hade nästan tio minuter till godo.

Allra snabbast på Bostons gator var rullstolsburne Daniel Romanchuk, 20, som vann på enorma 1.21.36. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.